Monitorizare cantitativa: procurorii, mult mai activi in perioda campaniei pentru referendum

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) constata, in baza unei monitorizari cantitative a articolelor de presa, o intensificare a activitatii procurorilor exact in perioada campaniei pentru referendumul de suspendare a presedintelui Traian Basescu, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Concluziile au reiesit in urma monitorizarii aparitiilor in mass-media a activitatii procurorilor si a conexiunilor aparute in presa intre procurori si politicieni.

Astfel, in ceea ce priveste numarul itemilor de presa referitori la activitatea procurorilor din ultima luna, se observa o dublare a acestora in comparatie cu aceeasi luna a anului trecut. La fel de spectaculos au crescut si conexiunile aparute in presa intre procurori si politicieni, cifra fiind de peste patru ori mai mare.

Fenomenul intensificarii activitatii procurorilor se observa si prin numarul dosarelor care ajung pe masa organelor de cercetare penala. La ora actuala, potrivit procurorului general al Romaniei, una din zece persoane este cercetata penal, raportat la numarul persoanelor adulte din Romania.

FACIAS atrage atentia asupra responsabilitatii organelor de urmarire penala in ceea ce priveste desfasurarea activitatii in conditiile legii, activitate care trebuie sa asigure suprematia legii independent de factorul politic sau de evenimentele din spatiul politic.

In conditiile in care Romania se afla, in continuare, in topul tarilor cu cele mai multe condamnari la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, inclusiv in ceea ce priveste modul in care organele judiciare aplica legea, este important ca activitatea procuraturii si relatiile dintre organele juridiciare si celelalte institutii ale statului sa respecte cadrul legal.