COMUNICAT DE PRESĂ 11.02.2012

 MILITARII AFLAȚI ÎN MISIUNE NU VOR VOTA LA ALEGERILE PARLAMENTARE

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicită implicare din partea reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Administrației și Internelor și ai Biroului Electoral Central în problema interzicerii dreptului la vot a cetățenilor români, militari și politiști aflați în teatrele de operațiuni din Afganistan, Kosovo, Bosnia-Herţegovina și Irak.

 Potrivit Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, alegerile legislative se desfășoară exclusiv în circumscripția de domiciliu. În cazul militarilor și polițiștilor  din teatrele de operațiuni, aceștia vor putea vota la alegerile pentru Camera Deputaților și Senat din 9 decembrie 2012 numai dacă vor face dovada domiciului sau reședinței în străinătate cu pașaportul CRDS sau, după caz, cu documente emise de statul străin din care să rezulte faptul că sunt rezidenți sau locuiesc pe teritoriul acestuia. Însă militarii români NU AU ACESTE DOCUMENTE.

 

În consecință, militarilor români aflați în misiune în afara țării – care la Referendumul pentru demiterea președintelui și-au exprimat vădit dorința de participare electorală – li se interzice de facto exercitarea dreptului de vot la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012. 

 În opinia FACIAS, dispozițiile Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, au un profund caracter neconstituțional și discriminatoriu care îngrădesc militarilor combatanți dreptul de a fi reprezentați în principalul for legislativ al țării. În același timp, FACIAS subliniază faptul că militarii români care luptă și, uneori, își pierd viața pentru a salvgarda interesele României în lume nu sunt turiști electorali, ci sunt cantonați în teatrele de operațiuni pentru perioade lungi, în interesul național.

Armata, fruntașă în topul încrederii românilor, este privată prin acest act normativ de un drept constituțional conferit tuturor cetățenilor. Mai mult, dispozitiile legii 35/2008 au un caracter neconstituțional deoarece art. 36 din Constituția României prevede, fără excepții: „Cetățenii au drept de vot de la vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor exclusiv”.

De asemenea, art.16 alin. 1 din Constituția României garantează cetățenilor egalitatea în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Dreptul la vot este astfel un vot universal și trebuie respectat indiferent de obiectul acestuia, fie că este vorba de alegeri prezidențiale, legislative sau referendum. Acești cetățeni români, care participă pentru România la diferite acțiuni armate, sub egida NATO, UE și ONU, au probleme specifice, care trebuie reprezentate specific. În ultimii ani, această categorie a fost grav afectată de măsurile de austeritate, căștigându-și prin prețul sângelui dreptul de vot și reprezentare.

De asemenea, există o incoerență conceptuală între faptul că cetățenii care lucrează în ambasade și consulate au dreptul la vot, iar militarilor și politiștilor din teatrele de operațiuni, aflați tot în exercițiul atribuțiilor de serviciu, li se îngrădește acest drept.

Într-o interpretare justă, FACIAS consideră că militarilor și politiștilor ar trebui să li se aplice prevederile art. 8 alin.3 al aceleiași legi, articol care statuează că personalul misiunilor diplomatice și al oficiilor consulare își poate exercita dreptul de vot la secția de votare constituită pe lângă misiunea diplomatică sau oficiul consular la care își desfășoară activitatea.

 

Biroul de presă FACIAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *