COMUNICAT DE PRESĂ 29.01.2013

Măsuri urgente în cazul abuzurilor din secțiile de pediatrie

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) cere Parchetului să se autosesizeze în cazul revoltător al copiilor legați de paturi de la Spitalul Județean din Buzău. De asemenea, FACIAS solicită Ministerului Sănătății și Ministerului Finanțelor Publice identificarea de resurse bugetare necesare deblocării posturilor vacante din secțiile de pediatrie ale unităților spitalicești din țară.

Pe data de 28 ianuarie, în mass-media au fost difuzate mai multe imagini cu copii mici, din centrele de plasament, legați de mâini și de picioare în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Buzău. Din punct de vedere juridic, cei care au comis aceste fapte se fac vinovați de comiterea infracțiunii de „rele tratamente aplicate minorului”, prevăzută și pedepsită de art. 306 Cod Penal.

În acest sens, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului solicită Parchetului tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați. De asemenea, se impune și o anchetă cu privire la modalitatea în care șeful centrului de plasament sau asistentul maternal își exercită drepturile părintești și în ce măsură aceștia aveau cunoștință de felul în care copiii erau tratați în spital.

Având în vedere deblocarea posturilor din spitale, anunțată în luna octombrie a anului trecut, FACIAS atenționează ministerele Sănătății și Finanțelor să găsească urgent resurse de finanțare corespunzătoare deblocării posturilor vacante din secțiile de pediatrie ale unităților spitalicești din țară. În acest caz, se impune luarea de urgență a unor măsuri deoarece abuzurile de tipul acesta, aplicate în unitățile spitalicești, pot provoca traume irecuperabile acestor copii.

În vederea pedepsirii celor vinovați, dar și pentru ca astfel de cazuri să nu mai aibă loc, FACIAS va acorda consiliere juridică gratuită părinților ai căror copii au suferit astfel de abuzuri în spitalele din România. Cei care doresc, pot lua legătura cu reprezentanții FACIAS la numărul de telefon 021.335.45.05.

Biroul de Presă FACIAS