COMUNICAT DE PRESĂ 24.02.2013

Interceptările comunicațiilor din România, instrument al siguranței naționale?

În ultimii ani, numărul interceptărilor telefonice a crescut spectaculos. Numai interceptările cu mandat s-au triplat în prima parte a anului 2012, față de aceeași perioadă a anului 2011. În acest context, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) susține necesitatea unei mai bune reglementări a regimului juridic al interceptării comunicațiilor.

Potrivit autorităților, creșterea frecvenței interceptărilor s-a realizat în baza Legii siguranței naționale nr. 51/1991 pentru care Ministerul Justiției a pregătit un proiect de modificare legislativă.

Proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Codului de procedură penală și pentru modificarea și completarea unor acte normative care cuprind dispoziții procesual penale se află pe site-ul ministerului și vizează o serie de modificări ale Legii nr. 51/1991 privind siguranța națională a României, a Legii nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI și a Legii nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului.

FACIAS reamintește faptul că România este singura țară din UE care a fost deja condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru interceptarea ilegală a telefoanelor de către Serviciul Român de Informații.

În același timp, trebuie menționat faptul că urmărirea prin filaj sau interceptarea comunicațiilor se poate face și în lipsa unui mandat. Astfel, legea obligă autoritățile la obținerea unui mandat numai în cazul în care se interceptează comunicațiile (telefoane, corespondență, e-mailuri) unei persoane sau discuțiile ambientale din locuri protejate constituțional, precum domiciliul sau reședința acestuia.

Nu este de neglijat nici aspectul financiar al acestor activități sau finalitatea și modul de utilizare al interceptărilor comunicațiilor având în vedere faptul că nimeni nu a fost, până în prezent, tras la răspundere pentru scurgerile de informații folosite ca probe în dosare aflate în faza de cercetare penală.

Pornind de la aceste premize, FACIAS și Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din cadrul Camerei Deputaților vor organiza luni, 25 februarie, începând cu ora 10.30 în sala Drepturilor Omului din incinta Palatului Parlamentului, dezbaterea intitulată «Interceptările comunicațiilor din Romania, instrument al siguranței naționale. Legalitate și finalitate».

Mai mult, FACIAS atrage atenția astfel asupra faptului că dreptul la viața privată este esențial într-o societate modernă și democratică, drept ce semnifică respectul pe care statele îl datorează cetățeanului și intimitatea de care acesta trebuie să se bucure nestingherit.

Biroul de Presă FACIAS