In urma plangerii FACIAS, Traian Basescu primeste avertisment de la CNCD

Consiliului National pentru Combatarea Discriminarii (CNCD) l-a sanctionat ieri pe presedintele Traian Basescu cu avertisment, in urma plangerii formulate de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) pe 23 septembrie.

Plangerea sesiza caracterul discriminatoriu al declaratiilor facute de Presedintele Romaniei, Traian Basescu in cadrul unei emisiuni televizate, cand, referindu-se la monarhie, seful statului a facut urmatoarea afirmatie: „80% din români sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca îl schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?“.

In plangerea depusa la CNCD, FACIAS semnala caracterul abuziv si flagrant discriminatoriu al afirmatiei Presedintelui Romaniei, care contravine principiilor egalitatii de sanse si egalitatii in fata legii a tuturor cetatenilor, indiferent de dizabilitatile acestora.

La randul lor, membrii CNCD au calificat aceasta declaratie ca fiind un fapt de discriminare, sanctiunea decisa fiind avertismentul.

In cadrul aceleiasi sedinte, CNCD l-a sanctionat pe Traian Basescu cu avertisment si pentru declaratiile referitoare la “tiganii care cersesc” in Finlanda.

Acesta este cel de-al treilea avertisment primit de seful statului de la CNCD, dupa cel din 2007 din cazul “tiganca imputita”.

Vezi comunicatul de presa CNCD referitor la deciziile Colegiului director din data de 17.10.2011