Gala Premiilor Verticalitatii

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a organizat joi, 19 mai a.c., prima editie a Galei Premiilor Verticalitatii, pentru a rasplati voluntarii, specialistii si organizatiile non-guvernamentale care au contribuit activ la apararea drepturilor si a libertatilor cetatenesti.

Premiile verticalitatii reprezinta recunoasterea acordata de FACIAS celor care au participat, prin munca depusa, la promovarea si protejarea libertatilor universal recunoscute.

Laureatii Galei Premiilor Verticalitatii sunt: prof. univ. dr. Ioan Muraru – Avocatul Poporului (2001 – prezent); Vasile Barbu – presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor; Ioan Hasasiu – presedintele Sindicatului Pensionarilor din judetul Mures; Carmen Ene – avocat; Ion Ion, Cristea Repede, Radu Serbanescu – voluntari.

Marele premiu, in memoriam Laura Buiac, i-a fost acordat domnului Nicolae Popa, profesor universitar doctor in drept, presedinte al Curtii Constitutionale a Romaniei (2001 – 2004) si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie (2004 – 2009).

Gala Premiilor Verticalitatii este un proiect al FACIAS, prin care ne propunem sa aducem un omagiu celor care se implica activ in evitarea derapajelor antisociale si neconstitutionale ale decidentilor politici si administrativi.

Premiul in memoriam Laura Buiac

Laura Buiac, victima a unui accident rutier, s-a stins din viata la varsta de 22 de ani. Tanara a fost lovita mortal pe trecerea de pietoni de o masina a Ambasadei Austriei. Soferul, beneficiind de imunitate diplomatica, nu a putut fi anchetat sau pus sub acuzare. In urma cererii de transfer de procedura in Austria, cazul a fost judecat si singura sanctiune aplicata a fost o amenda penala in cuantum de 2400 euro. Parintii fetei – desi erau parti vatamate si se constituisera parte civila – dintr-o greseala de procedura, nu au fost citati.