FACIAS va reprezenta romanii ingropati in datorii

Datoriile acumulate in ultimii ani de catre romani ar trebui restructurate pentru persoanele care au acumulat intarzieri la plata creditelor din cauze obiective, precum concedierile colective sau reducerea semnificativa a salariilor bugetarilor. Romanii, datornici de buna credinta aflati in aceasta situatie, vor fi reprezentati de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) in dezbaterile cu Guvernul, bancile si societatea civila in vederea gasirii unor solutii pentru evitarea acumularii, in continuare, a datoriilor.

Necesitatea unor astfel de negocieri si discutii a reiesit ca urmare a avalansei de cereri primite de FACIAS la inceputul acestui an, din partea bugetarilor ajunsi in imposibilitate de plata a creditelor contractate anterior scaderii salariilor cu 25%, concedierilor colective sau impozitarii pensiilor mici.

Ingropati in datorii, multi romani si-au vazut venitul diminuat, in plus fata de cei 25%, cu sume care reprezentau sporurile, stimulentele sau alte drepturi salariale garantate prin contractul de munca. Este si cazul unei functionare de la Primaria sector 5, Bucuresti care a solicitat sprijinul FACIAS dupa ce salariul i-a fost redus de la 3.019 lei, in septembrie 2009, la 1.166 lei, in februarie 2012. In fata acestei scaderi semnificative, dar si a creditului contractat atunci cand rata lunara nu reprezenta o problema, datorita dobanzilor si a penalitatilor acumulate recent, banca a demarat impotriva ei procedura de executare silita.

Iar situatia nu este singulara.

In fata acestui fenomen care ameninta sa ia amploare, FACIAS considera ca statului ii revine obligatia de a negocia cu bancile in vederea aplicarii unui regim preferential, prin posibilitati de esalonare a ratelor, acordarea unor termene de gratie sau eliminarea penalitatilor si a dobanzilor, pentru cetatenii aflati in aceasta situatie limita, dupa aplicarea legilor austeritatii din 2010.