In atentia pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5%: FACIAS pune la dispozitia dvs. modelul plangerii prealabile si modelul cererii de chemare in judecata

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vine in sprijinul pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5% la asigurarile de sanatate din cuantumul total al pensiilor ce depasesc 740 de lei.

Casele teritoriale de pensii au procedat la perceperea cotei CASS din cuantumul total al pensiei, nu din ceea ce depaseste 740 de lei. De aceea, FACIAS a inaintat pe 17 ianuarie a.c., la Curtea de Apel Bucuresti, o actiune impotriva Guvernului Romaniei pentru anularea Ordonantei nr. 117/2010 privind aplicarea cotei de 5,5% asupra pensiilor de peste 740 de lei. Aceasta actiune are la baza o exceptie de neconstitutionalitate, care va fi solutionata de Curtea Constitutionala a Romaniei si, daca va avea succes, OUG 117 nu ar mai trebui aplicata. Termenul procesului cu Guvernul este pe data de 21 iunie 2011.

In urma actiunilor demarate de FACIAS, pensionari din intreaga tara vor actiona statul in instanta intr-un proces colectiv intentat de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Împotriva Abuzurilor Statului actualului Executiv.

FACIAS este pregatita pentru a merge in instanta în numele pensionarilor care ni s-au adresat si care ni se vor adresa in continuare, pentru a bloca reducerea abuziva a pensiilor.

Pensionarii pot incerca si pe cale individuala sa isi recupereze banii retinuti ilegal.

FACIAS pune la dispozitia tuturor pensionarilor un model de plangere prealabila impotriva modului de calcul si retinere a cotei de asigurari sociale de sanatate. Plangerea va fi completata si adresata (prin posta, cu confirmare de primire) Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti si a Sectorului in care domiciliati (pentru locuitorii Capitalei) sau Casei Judetene si Casei Locale de Pensii (pentru persoanele din celelalte judete). Plangerea este necesara pentru a indeplini procedura prealabila in vederea unei actiuni in contencios administrativ. Prin aceasta, se cere aplicarea CASS doar la suma ce depaseste 740 lei, nu la tot cuantumul pensiei. Daca dupa 30 de zile nu primiti un raspuns sau raspunsul primit este nefavorabil, urmatorul pas va fi sa chemati in judecata Casa de Pensii.

Modelul de plangere prealabila poate fi descarcat de aici de catre pensionarii din Bucuresti si de aici de pensionarii din provincie.

FACIAS pune la dispozitia pensionarilor si modelul cererii de chemare in judecata, care urmeaza a fi depus la Tribunalul in a carui raza teritoriala isi are domiciliul reclamantul, in termen de 30 de zile de la primirea raspunsului din partea Casei de Pensii. Actiunea este scutita de taxa de timbru, iar judecarea se poate face in lipsa.

Modelul cererii de chemare in judecata poate fi descarcat de aici, iar instructiunile necesare completarii de aici.

FACIAS va oferi tuturor pensionarilor interesati de recastigarea banilor retinuti ilegal prin perceperea contributiei de 5,5% consilierea juridica necesara actionarii în instanta a Caselor teritoriale de Pensii.

3 thoughts on “In atentia pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5%: FACIAS pune la dispozitia dvs. modelul plangerii prealabile si modelul cererii de chemare in judecata

  1. Pingback: Seniorii

  2. Pingback: In atentia pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5% – Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) vine in sprijinul pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5% la asigurarile d

  3. Pingback: FACIAS » In atentia pensionarilor carora li s-a retinut ilegal contributia de 5,5%

Comments are closed.