FACIAS solicita Guvernului sa lamureasca legatura dintre companiile Roman Copper Corp. si Roman Corp.

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicita Guvernului sa faca publice considerentele avute in vedere la luarea deciziei de privatizare a Cupru Min prin metoda concesionarii zacamintelor de cupru, precum si avantajele de care beneficiaza statul roman prin luarea acestei masuri. In acelasi timp, FACIAS considera ca Executivul are fata de romani datoria de a lamuri legatura existenta intre companiile Roman Copper Corp. si Roman Corp., fiind obligatia SIE de a informa forurile competente in acest sens.

Zacamantul de cupru de la Ro?ia Poieni are un  important caracter strategic, fiind estimat la 900.000 de tone, ceea ce reprezinta 60% din rezerva de cupru a României. In aceste conditii, este necesar ca Guvernul sa asigure transparenta termenilor in care s-a facut aceasta operatiune, precum si criteriile care au stat la baza desemnarii castigatorului licitatiei de privatizare a Cupru Min Abrud.

De asemenea, FACIAS cere Ministerului Economiei sa prezinte strategia in domeniul valorificarii zacamintelor naturale care contin metale neferoase si rare, situatia cantitatilor anuale de aur si argint prelucrate, dar si destinatia concentratelor extrase din acest zacamant: exportul sub forma de materii prime sau prelucrarea acestora pe capacitati de productie existente ori nou create.

Avand in vedere faptul ca in martie 2010 Cupru Min avea 420 de angaja?i, FACIAS solicita Guvernului sa comunice conditiile in care a fost incheiat contractul de privatizare cu firma canadiana Roman Copper Corp. referitoare la soarta actualilor angajati ai companiei Cupru Min, dar si daca noii investitori vor folosi mana de lucru din Romania sau mai ieftina din alte tari.