FACIAS solicita clarificari Ministerului Educatiei

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicita clarificari Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului in doua probleme esentiale care vizeaza procesul educational.

1. La finalul lunii iunie 2012, ministrul interimar al educatiei Liviu Pop a sesizat  Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 1 cu privire la 32 de ordine de ministru disparute din arhiva ministerului. Potrivit reprezentantilor ministerului, cele 32 de ordine de echivalare a unor titluri de doctor nu au fost inregistrate in arhiva ministerului de resort.

Intre 2011 si 2012, au existat peste 60 de ordine de ministru nepredate arhivei ministerului care produc in continuare efecte juridice.

Intr-un stat de drept in care se vorbeste de independenta justitiei si a organelor de ancheta, FACIAS solicita reglementarea de urgenta a situatiei de fapt si suspendarea efectelor actelor juridice in cauza, pana la solutionarea anchetei.

2. In urma reformei in educatie asumata de fostul ministru Daniel Funeriu, promovabilitatea la examenul de bacalaureat a continuat sa scada. In 2011, procentul a fost de 44,47%, iar in acest an el a scazut la 44,02%. Mai mult, rata de promovare coborata la minimul istoric a fost completata de absenteismul masiv de la examen. 130.000 de elevi au disparut dupa terminarea liceului. Lor li se adauga cei picati anul trecut, pe care sistemul i-a sters din evidente.

In fata acestei situatii, FACIAS solicita reprezentantilor Ministerului Educatiei lamuriri cu privire la masurile corective luate in intervalul august 2011-mai 2012 de catre echipa ministerului condusa succesiv de Daniel Funeriu si Catalin Baba in vederea  preintampinarii unei situatii similare la examenul de bacalaureat. Mai mult, este important a vedea de ce aceste masuri nu au fost eficiente.