FACIAS sesizează Comisia Europeană cu privire la posibilele ingerințe ale președintelui Traian Băsescu în justiție

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a cerut printr-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso și comisarului pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie, doamna Viviane Reding, să analizeze în cadrul structurilor de specialitate ale Comisiei Europene cele peste 4.200 de decrete de schimbări din funcție ale procurorilor și judecătorilor emise de domnul Traian Băsescu, de la preluarea funcției și până în prezent.

Conform unui studiu realizat de Fundația Multimedia referitor la activitatea instituțională a tuturor președinților României, domnul Traian Băsescu a emis în medie 50 de astfel de decrete pe lună, în comparație cu media președinților anteriori de 3 pe lună, în cazul președintelui Ion Iliescu, respectiv 4 pe lună, în cazul președintelui Emil Constantinescu. Studiul a folosit datele oficiale din arhiva Monitorului Oficial al României.

În scrisoarea adresată reprezentanților Comisiei Europene, FACIAS subliniază faptul că, în condițiile în care legislația românească nu a suferit schimbări relevante în această materie, ritmul cu care președintele Traian Băsescu a operat modificări în rândul judecătorilor și procurorilor, în ciuda inamovibilității de care beneficiază această categorie profesională, creează o suspiciune legitimă referitoare la apariția unei vulnerabilități a magistraților în raport cu Președintele României.

Pe cale de consecință, potrivit FACIAS, acesta ar putea fi simptomul unei încălcări a separației puterilor în stat, o limitare a independenței puterii judecătorești care ar excede rigorilor statului de drept.

În continuare, reprezentanților europeni li se solicită să clarifice cu obiectivitate și competență, dacă ritmul modificărilor operate de președintele Băsescu în rândul magistraților români (50 în fiecare lună de mandat prezidențial) poate fi considerat un exces instituțional ce limitează de facto independența justiției din România.

La rândul ei, FACIAS va cerceta conținutul fiecărui decret prezidențial de schimbare din funcție a magistraților și va transmite liderilor europeni rezultatele obținute.

 

Biroul de presă FACIAS

CITESTE TEXTUL INTEGRAL AL SCRISORII