FACIAS s-a opus plafonării indemnizației mamelor

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a avizat nefavorabil, în plenul Consiliului Economic și Social din 4 august 2017, plafonarea indemnizației pentru mame.

FACIAS consideră că incapacitatea statului de a face legi complete și de a-și exercita controlul prin instituțiile abilitate nu poate fi corectată printr-un abuz, printr-un tratament discriminatoriu, nejustificat de un scop obiectiv și legitim, față de persoane de bune credință, mame care începând cu 1 septembrie 2017 vor primi indemnizații reduse.

Măsura propusă și adoptată de Guvern este ilegală și încalcă principiul securității juridice care presupune neretroactivitatea, accesibilitatea și previzibilitatea legii.

Schimbarea legislației afectează în mod negativ toate categoriile de părinţi, indiferent de venituri, aceștia având nevoie de predictibilitate. Ultima dată, această lege a fost modificată în luna martie 2016.

FACIAS consideră că prin această măsură statul încalcă drepturile părinților care au contribuit în mod onest la bugetul de stat, care au plătit taxe și pe care acum statul îi tratează, pe toți, ca fiind de rea-credință. Indemnizația pentru creșterea copilului este un drept, nu un ajutor social și ea trebuie tratată ca atare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *