FACIAS: „Romanii au posibilitatea sa se adreseze Curtii de Justitie din Luxemburg impotriva Marii Britanii”

Orice masura adoptata de Marea Britanie pentru a ingradi libera circulatie si accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii este ilegala si profund discriminatorie.

Romanii si bulgarii sunt cetateni europeni cu drepturi depline, nu imigranti, iar dreptul la munca este consacrat ca drept fundamental in majoritatea Constitutiilor.

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor impotriva Statului informeaza ca dupa 1 ianuarie 2014, in cazul incalcarii accesului liber pe piata muncii din Marea Britanie, cetatenii romani au posibilitatea sa deschida o actiune pentru raspundere extracontractuala impotriva acestui stat la Curtea de Justitie de la Luxemburg, conform art. 268 si 340 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

In instanta se pot solicita daune pentru repararea prejudiciului produs si a beneficiului nerealizat.

FACIAS reaminteste ca invocarea ratei infractionalitatii romanilor nu justifica eventualele masuri propuse in vederea restrictionarii acestora pe piata muncii. Conform unei statistici recente a Politiei metropolitane londoneze, din 195.714 dosare penale doar 46.588 (24%) au fost deschise impotriva unor cetateni straini, iar dintre acestia doar 3.952 (2%) erau romani.

Politicieni britanici precum Nigel Farage depasesc limitele unui discurs politic decent. Mesajele au tenta extremista si xenofoba, cu repercursiuni chiar si asupra sistemului educational britanic. Studentii romani si bulgari au protestat astazi pe Downing Street impotriva presiunilor administrative si a suspendarii creditelor.

Romanii care considera ca sunt victimele unor restrictii pe piata muncii dupa 1 ianuarie 2014 se pot adresa biroului FACIAS din Bruxelles.