FACIAS reprezinta cetatenii in problema exploatarii gazelor de sist

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului sprijina demersul Grupului de Initiativa al Societatii Civile (GISC) din regiunea Moldovei si a Dobrogei de a actiona in instanta statul roman in problema exploatarii gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice.

Peste 20.000 de oameni si-au manifestat nemultumirea fata de atitudinea Guvernului condus de Mihai Razvan Ungureanu care nu s-a aratat dispus sa retraga licentele de explorare – dezvoltare – exploatare a gazelor din sist in aceste zone pana la clarificarea riscurilor de mediu si seismice presupuse de acest tip de foraj. In acest sens, FACIAS considera ca este imperativ necesar obtinerea tuturor avizelor de mediu, studiilor de impact asupra sanatatii publice precum si gradul de risc seismic inaintea initierii oricarui angajament de natura contractuala din partea statului.

FACIAS atrage atentia asupra superficialitatii cu care Guvernul trateaza incheierea acordurilor petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare in cazul de fata. Executivul trebuie sa dea hotarari in limitele conferite de Constitutie pentru a nu inlocui domnia legii cu domnia reglementarii administrative.

FACIAS ii va reprezenta pe toti cetatenii care doresc sa actioneze in instanta statul roman pentru a nu lua decizii arbitrare in contul sanatatii publice.