FACIAS reclama abuzurile ANAF la Avocatul Poporului

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIASva sesiza Avocatul Poporului pentru neconstitutionalitate, in urma abuzurilor savarsite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in legatura cu obligatia platii taxei pe valoarea adaugata.

 

FACIAS considera a fineconstitutionale:

–       Stabilirea limitei la 35.000 euro din cifra de afaceri (venit), nu din profit, fara sa existe o nota de fundamentare sau un studiu de impact.

–       Lipsa unor indrumari clare din partea administratiilor financiare in cazul persoanelor fizice autorizate – persoane care depun o singura declaratie pe an – cea de venit global, nu declaratii lunare, din care sa reiasa exact in ce moment au depasit plafonul de plata TVA.

–       Lipsa unei atentionari din partea administratiilor financiare macar la momentul depunerii declaratiilor globale, cand se observa depasirea plafonului. S-a lasat cu buna stiinta sa se acumuleze penalitati pentru nedeclarare, desi nimeni nu a fost somat sa se conformeze acestei prevederi.

–       In cazul persoanei fizice proprietara a unor locuinte, se considera “caracter de continuitate” instrainarea a mai mult de o locuinta in cadrul unui an fiscal. Limita ar trebui sa fie, in mod normal, mult mai sus, intrucat instrainarea a doua locuinte pe parcursul unui an nu este de natura a califica respectiva persoana drept desfasuratoare de activitati economice imobiliare.

FACIAS considera intemeiate nemultumirile artistilor, jurnalistilor si ale tuturor celor care au obtinut venituri in schimbul activitatii de creatie, iar acum sunt obligati sa plateasca retroactiv TVA si penalitati pe ultimii 5 ani la drepturi de autor. Acestia nu si-au insusit venituri necuvenite, intrucat nu s-a facturat si nici nu s-a incasat TVA de la beneficiarii operelor create.

FACIAS va sesiza Avocatul Poporului in privinta abuzurilor mai sus prezentate, savarsite de ANAF.

1 thought on “FACIAS reclama abuzurile ANAF la Avocatul Poporului

  1. Pingback: Reeducarea statului talhar

Comments are closed.