FACIAS ofera sprijin si consiliere gratuita pentru cadrele MAI

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) isi exprima ingrijorarea fata de proiectul de lege adoptat in sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, din 26 septembrie 2011, cu privire la trecerea Politiei de Ordine Publica si a Politiei Rutiere din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor, in subordinea edililor locali. Trecerea serviciilor de Ordine Publica si Rutiera la Politia Locala necesita modificarea prevederilor a 20 de legi si va bulversa un sistem intreg.

O astfel de decizie, asumata in mod iresponsabil in lipsa oricarui studiu de impact, poate genera riscuri deosebit de ridicate in sfera sigurantei nationale.

In opinia FACIAS, acest proiect de lege se incadreaza in seria actelor normative care vor afecta grav activitatea si eficienta sistemului national de asigurare a ordinii publice, a linistii si protectiei cetateanului.

Masurile puse in practica de guvernanti pentru reducerea cheltuielilor publice nu au la baza studii de fezabilitate sau de impact, necesare pentru a putea evalua oportunitatea efectuarii disponibilizarilor colective. De aceea, utilitatea aplicarii solutiilor de avarie nu poate fi evaluata in mod corespunzator.

Simpla justificare a reducerii cheltuielilor nu poate reprezenta un motiv pentru afectarea sigurantei cetateanului si a statului.

De asemenea, FACIAS atrage atentia in mod expres asupra lipsei de transparenta si obiectivitate in efectuarea concedierilor colective. Pe site-ul MAI nu exista actele normative in baza carora s-a efectuat “restructurarea” personalului, astfel incat cei afectati de disponibilizari nu pot verifica, in niciun fel, daca aplicarea masurilor de reorganizare, in raport cu ei, a fost facuta corect si impartial. Aceasta cu atat mai mult cu cat, in ciuda asigurarilor ministrului Traian Igas, circa 80 % din personalul disponibilizat provine din zona cadrelor care lucrau efectiv in zona asigurarii sigurantei, ordinii si linistii publice, iar nu din aparatul administrativ si birocratic.

Pentru toate aceste motive, FACIAS va asigura sprijin si consiliere gratuita tuturor cadrelor din Ministerul de Interne (jandarmi, politisti, angajati ISU, personal vamal, etc) afectate de masurile de disponibilizare abuzive si netransparente.