FACIAS lanseaza programul “Reforma in Sanatate”

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) si Societatea Civila pentru Reforma in Sanatate (SCRS) au initiat un program comun adresat cetatenilor care intra in contact cu deficientele sistemului sanitar.

In cadrul acestui program, FACIAS, in parteneriat cu SCRS, va prelua cazurile expuse de cetateni, organizand bilunar conferinte de presa in care va prezenta public un raport detaliat asupra urgentelor din sistem. Deficientele semnalate de catre cetateni vor fi ulterior transmise direct autoritatilor responsabile (Ministerul  Sanatatii, Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate etc.).

Programul lansat de FACIAS si Societatea Civila pentru Reforma In Sanatate se va desfasura pe trei directii distincte de actiune:

1. Centralizarea problemelor din sistemul medical. FACIAS pune la dispozitia cetatenilor si cadrelor medicale o linie telefonica special alocata pentru inregistrarea si prezentarea deficientelor si neregulilor intampinate in Sanatate. Cazurile expuse vor fi preluate de catre un operator FACIAS la numarul de telefon (021).335.01.48, de luni pana vineri, in intervalul orar  10.00 – 18.00 sau prin e-mail la adresa sanatate@facias.org

2. Prezentarea publica a problemelor punctuale din sistemul sanitar. FACIAS si Societatea Civila pentru Reforma in Sanatate vor administra si actualiza o baza de date continand informatiile preluate de la cetateni (pacienti sau cadre medicale), publicata in mod constant pe site-urile fundatiilor. De asemenea, bilunar, FACIAS va organiza conferinte de presa in care va prezenta un raport realizat pe baza sesizarilor primite de la cetateni, oferind publicitatii informatii punctuale asupra carentelor existente in sistemul medical.

3. Responsabilizarea autoritatilor. FACIAS si Societatea Civila pentru Reforma in Sanatate  isi asuma sarcina organizarii informatiilor primite si predarii lor in mod direct autoritatilor responsabile, in functie de aria de competenta in care se incadreaza fiecare caz. Astfel, FACIAS si SCRS vor incerca monitorizarea activitatii respectivei autoritati, in baza informatiilor detinute.

Acest program initiat de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) si Societatea Civila pentru Reforma Morala (SCRM) are ca scop accelerarea implicarii directe a cetatenilor si a societatii civile in procesul de reforma a sanatatii, punand presiune asupra decidentilor politici si administrativi responsabili de functionarea sistemului medical din Romania.