FACIAS il reclama pe Presedintele Romaniei, Traian Basescu la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus astazi, 23 septembrie 2011, o plangere adresata Consiliului National pentru Combatarea Discriminarii in care se sesizeaza caracterul discriminatoriu al declaratiilor facute de Presedintele Romaniei, Traian Basescu in cadrul unei emisiuni televizate.

Invitat la emisiunea “Ultimul Cuvant” de la B1 TV, difuzata in data de 22 septembrie 2011, Presedintele Romaniei a facut urmatoarele declaratii:

„80% din români sunt convins ca vor sa îsi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca îl schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramâi cu el sef de stat?“

Din aceste declaratii, asumate de Traian Basescu in calitate de Presedinte al Romaniei, reiese in mod explicit caracterul presupus incompatibil al functiei supreme in stat cu orice forma de dizabilitate, fie ea si fizica – deci irelevanta in exercitiul unei functii publice.

In conditiile in care Constitutia Romaniei prevede in art. 16 (1) ca “cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari” consideram abuziva si flagrant discriminatorie afirmatia Presedintelui Romaniei care anuleaza astfel principiile egalitatii de sanse si egalitatii in fata legii a tuturor cetatenilor, indiferent de dizabilitatile acestora.

Astfel, conform legislatiei in vigoare, fapta savarsita de presedintele Traian Basescu constituie o incalcare a prevederilor OG 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, cu toate modificarile si completarile ulterioare.