FACIAS ii cheama in instanta pe Tokes Laszlo si pe alti 2 europarlamentari UDMR pentru “complot” si “actiuni impotriva ordinii constitutionale”

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atentia asupra implicatiilor politice deosebit de grave ale infiintarii reprezentantei Tinutului Secuiesc la Bruxelles si asupra tensiunilor sociale pe care acest demers le poate provoca.

Reprezentanta Tinutului Secuiesc constituie – de facto – un pas concret in obtinerea unei autonomii teritoriale pe criterii etnice a zonei, desi, la ultimul recensamant, numarul secuilor se situa sub 1000 de persoane.

Totodata, consideram ca prin tolerarea unei astfel de abordari la nivelul institutiilor europene sunt anulate principii constitutionale precum suveranitatea, unitatea si indivizibilitatea Statului Roman.

In aceste conditii, FACIAS va actiona in instanta initiatorii acestei „reprezentante a Tinutului Secuiesc”: europarlamentarii UDMR Iuliu Winkler, Sogor Csaba si vicepresedintele Parlamentului European Tokes Laszlo, pentru savarsirea infractiunilor de “actiuni impotriva ordinii constitutionale”, prevazuta si pedepsita de art. 166 ind. 1 Cod penal, si “complot”, prevazuta si pedepsita de art.167 Cod Penal, din cauza riscului crearii unui precedent cu derapaje anticonstitutionale in ceea ce priveste principiile fondatoare ale statului roman.

In acest sens, FACIAS solicita Directiei Nationale Anticoruptie sa se autosesizeze cu privire la aspectele mai sus mentionate si sa inainteze Parlamentului European o cerere pentru ridicarea imunitatii europarlamentarilor implicati.