FACIAS contesta in instanta legalitatea impozitarii cu 5,5% a pensiilor

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a decis sa actioneze in instanta Guvernul Romaniei pentru neconstitutionalitatea prevederilor OUG nr. 117/2010 referitoare la perceperea cotei de asigurari sociale de sanatate (CASS) din intregul cuantum al pensiilor ce depasesc suma de 740 lei.

Intrucat Ordonanta prevede ca prin aplicarea cotei de contributie nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei, casele teritoriale de pensii au procedat la perceperea cotei CASS de 5,5% din cuantumul total al pensiei, nu din ceea de depaseste suma de 740 lei. In acest fel, s-a creat o dubla discriminare: in primul rand, intre pensionarii care incaseaza o pensie de pana la 740 ron, carora nu li se deduce niciun leu din pensie si pensionarii cu o pensie de peste 740 ron, carora li se percepe o cota de 5,5 % din totalul pensiei, deci si din catimea pentru care cealalta categorie nu plateste. In al doilea rand, se creeaza o discriminare intre pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 741 – 780, carora li se percepe doar o fractiune din cota de 5,5 % (pentru ca totalul sa nu scada sub 740 lei) si pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 780 – 999 lei, care platesc intreaga cota CASS.

Trebuie subliniat faptul ca aceste contributii CASS au fost platite si pana in prezent de catre pensionarii ale caror pensii depaseau 1000 lei, dar numai pentru catimea care depasea plafonul de 1000 de lei.  Practic, prin aceasta modalitate de calcul se creeaza, pe acelasi venit provenit din pensie, doua modalitati diferite de calcul si percepere a cotei CASS.

Mai mult decat atat, se creeaza o discriminare si fata de celelalte categorii de platitori de CASS, care nu beneficiaza de nicio ”ajustare” a cotei platite pentru a evita ca veniturile lor sa scada sub un anumit plafon.

FACIAS a depus la Curtea de Apel Bucuresti o cerere de chemare in judecata a Guvernului Romaniei pentru anularea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale referitoare la perceperea cotei de asigurari sociale de sanatate (CASS) din intregul cuantum al pensiilor ce depasesc suma de 740 lei, avand in vedere ca prevederile acesteia sunt discriminatorii.