FACIAS condamna plafonarea salariilor profesorilor

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) considera oportuna promovarea recursului in interesul legii de catre procurorul general al Romaniei, in urma caruia Curtea Constitutionala a statuat ca Legea 221/2008 constituie temei legal pentru diferenta dintre drepturile salariale cuvenite cadrelor didactice. Astfel, personalul din invatamant trebuie sa primeasca toate drepturile salariale stabilite prin Legea 221, adica sumele neacordate in perioada 1 octombrie 2008 – 21 decembrie 2009.

Incepand din acest moment, pentru procesele care sunt pe rol, cat si pentru actiunile care vor fi promovate de acum inainte, instantele vor da castig de cauza profesorilor.

Daca se va aplica esalonarea drepturilor salariale, se constituie o imixtiune a puterii legislative in puterea judecatoreasca, respectiv in actul final al judecatii, si anume executarea hotararii judecatoresti. Sumelor ce ar urma sa fie acordate esalonat nu li se aplica dobanda legala si nici indicele de inflatie.

Printr-o hotarare a Curtii Europene a Drepturilor Omului din 1993, se stabileste ca “o autoritate statala nu poate folosi in calitate de scuza lipsa de fonduri pentru a nu executa o hotarare judecatoreasca. Prin urmare, o intarziere in executarea unei hotarari judecatoresti ar putea fi justificata doar de anumite circumstante”.

FACIAS se opune asumarii raspunderii Guvernului Boc pe o lege care limiteaza cresterile salariale pentru profesori, respectiv plafonarea salariilor.