FACIAS CERE PRINTR-O SCRISOARE DESCHISA RESPECTAREA DREPTURILOR ROMANILOR DIN DIASPORA

Presedintele Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor impotriva Abuzurilor Statului, Ovidiu Raetchi a trimis astazi o scrisoare deschisa ministrului Administratiei si Internelor, ministrului delegat pentru Administratie si ministrului Comunicatiilor si Societatii Informationale prin care solicita eficientizarea interactiunii romanilor din diaspora cu institutiile statului.

Romanii aflati in strainatate, in tari precum Emiratele Arabe Unite, Israel, Italia sau Spania, au semnalat FACIAS cu privire la dificultatile pe care le intampina in exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor cetatenesti, dar si lipsa unei proceduri prin care ei pot obtine automat data certa si numar de inregistrare pentru petitiile transmise institutiilor in format electronic.

Indeplinirea acestei proceduri ar permite respectarea prevederilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ care obliga institutiile sa raspunda in termen de maxim 30 de zile de  la inregistrare oricarei solicitari.

Textul integral al scrisorii :

Catre Ministerul Administratiei si Internelor

In atentia domnului ministru Mircea DUSA

In atentia domnului ministru delegat pentru administratie Radu STROE

Catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale

In atentia domnului ministru Dan Nica

 

 

Domnilor ministri,

In prezent, milioane de romani locuiesc impreuna cu familiile lor in diaspora. Sunt cetateni romani care au platit si platesc impozite statului roman, trimit bani in tara, contribuie la produsul intern brut si au nevoie de o relatie functionala  cu institutiile statului roman.

Conform Constitutiei, ca si concetatenii domiciliati in Romania, lor le revin aceleasi obligatii legale, si trebuie sa poata beneficia de toate drepturile cetatenesti.

Din contactele pe care le avem cu multi dintre dansii rezulta ca intampina dificultati  in exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor cetatenesti.

De exemplu, executarea unor obligatii este, pentru ei, o misiune deosebit de dificila. Spre exemplificare, multi dintre acesti cetateni detin proprietati in tara pentru care trebuie sa plateasca impozitul aferent. Desi exista in stadiu de proiect de mai bine de 5 ani un portal electronic (e-guvernare.ro) unde ar trebui sa fie posibila plata online a tututor taxelor, impozitelor, obtinerea tuturor informatiilor precum si interactiunea cu institutiile statului, acesta nu este nici pana in prezent functional.

Doar o mica parte dintre autoritatile publice romane sunt inregistrate pe acest portal unic.

De asemenea, daca un cetatean rezident in strainatate doreste sa adreseze o petitie online autoritatilor publice nationale, acest lucru ar trebui sa fie posibil, respectiva persoana putand obtine automat data certa si numar de inregistrare pentru petitia sa, care sa permita respectarea prevederilor Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ care obliga institutiile sa raspunda in termen de maxim 30 de zile de  la inregistrare oricarei solicitari.

Plecand de la aceste premise – si mizand pe dorinta dumneavoastra de a facilita relatia si serviciile pentru acesti cetateni – va rog sa va implicati activ in rezolvarea acestei situatii.

 

Cu deosebita consideratie,

Ovidiu Alexandru Raetchi

Presedinte FACIAS – Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului