FACIAS atrage atentia asupra modului in care a intrat in vigoare noua taxa de poluare auto

Incepand de astazi, 13 ianuarie, intra in vigoare noua lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiata de Ministerul Mediului si Padurilor.

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atentia asupra faptului ca aceasta lege a fost promulgata si publicata in Monitorul Oficial, in conditiile in care proiectul de act normativ a fost lansat in dezbatere publica abia la inceputul acestei saptamani si ar fi trebuit sa ramana in discutie pana pe 19 ianuarie. In acest mod, a fost ingradit dreptul cetatenilor si al institutiilor interesate de a-si expune punctul de vedere si de a transmite propuneri si sugestii pe un subiect atat de controversat.

Legea, initiata in scopul obtinerii de catre Ministerul Mediului si Padurilor a unor sume importante pentru bugetul alocat protejarii mediului si innoirii parcului auto, conditioneaza restituirea diferentei de taxa de poluare de indeplinirea celorlalte obligatii fiscale.

De asemenea, potrivit specialistilor in piata auto, aceasta noua taxa de poluare ar putea duce la disparitia vanzarilor de masini mai vechi de opt-zece ani, si asta pentru ca valoarea taxei ar putea depasi chiar pretul masinilor. Astfel, consecinta care rezulta este de natura sa produca o incalcare a dreptului constitutional la garantarea proprietatii.

Prin blocarea pietei auto second hand, noua lege lezeaza si persoanele cu venituri modeste care ajung, in acest mod, in imposibilitatea achizitionarii unui automobil.