FACIAS apara drepturile salariale ale bugetarilor la CEDO

15 decembrie este termenul limita pana la care bugetarii pot contacta specialistii Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) pentru a actiona in judecata statul roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in vederea recuperarii sumelor reprezentand plata salariilor restante.

Potrivit deciziei din 28 noiembrie a Curtii Constitutionale, bugetarii care si-au castigat in instanta drepturile salariale, prin hotarari definitive, sunt nevoiti sa astepte pana in 2016 pentru a-si primi banii.

In opinia FACIAS, acest termen este excesiv si lipseste de continut deciziile instantelor judecatoresti. De altfel, CEDO a hotarat constant ca “omisiunea autoritatilor de a executa intr-un termen rezonabil o hotarare definitiva poate antrena o incalcare a art. 6 alin. 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, mai ales cand obligatia de a dispune executarea deciziei respective revine unei autoritati administrative” (Cauza Dorneanu impotriva Romaniei).

In aceste conditii, pentru a veni in sprijinul victimelor acestei nedreptati, FACIAS acorda sprijin gratuit tuturor persoanelor care doresc sa-si apere la CEDO drepturile incalcate de institutiile statului roman. Acest demers FACIAS vizeaza bugetarii care au obtinut hotarari definitive si irevocabile in instantele nationale si s-au adresat, in prealabil, biroului executorului judecatoresc pentru punerea in executare a hotararilor.

Cei care doresc, pot contacta in continuare, pana pe 15 decembrie, reprezentantii FACIAS la numarul de telefon 021.335.01.48, pe adresa de e-mail office@facias.org sau la sediul din Bucuresti, str.Garlei nr.1b.