FACIAS acorda consiliere juridica protestatarilor pasnici

Mii de cetateni romani s-au revoltat zilele acestea, in mod pasnic, in Bucuresti si in marile orase ale tarii, impotriva guvernului si a masurilor de austeritate, exercitandu-si astfel, in mod democratic, dreptul la libera exprimare. In mijlocul acestora, din ratiuni care urmeaza sa fie stabilite, au fost infiltrati huligani care au actionat violent. Diferenta dintre cele doua tabere trebuia inteleasa clar de Jandarmerie, Politie si serviciile speciale, huliganii fiind izolati, iar cetatenii care protestau pasnic – protejati.

Exista insa numeroase semnale conform carora multi dintre cetatenii care protestau pasnic au cazut victime ale unor violente disproportionate, neprovocate si nejustificate ale jandarmilor.

In acest sens, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) va acorda consiliere juridica persoanelor care au protestat civilizat si au fost lovite, amendate sau ridicate abuziv de catre fortele de ordine. FACIAS considera ca preocuparea Jandarmeriei trebuia sa fie exclusiv izolarea si retinerea huliganilor – misiune in care organismele statului au esuat.