FACIAS: A.N.I si judecatoarea Iulia Motoc nu citesc Constitutia. Iulia Motoc este in stare de incompatibilitate

In contextul recentei dezbateri pe tema incompatibilitatii unor judecatori de la Curtea Constitutionala, Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atentia asupra prevederilor articolului 144 din Constitutie, potrivit caruia: “Functia de judecator al Curtii Constitutionale este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior”.

In declaratia asumata pe Facebook de doamna judecator Iulia Motoc apar precizari care nu elimina starea de incompatibilitate:  “1. Calitatea de expert al unui organism nu este o functie publica. Multi membri ai Comisiei de la Venetia sunt judecatori ai Curtilor Constitutionale 2. Sunt expert neremunerat în Comitetul Drepturile Omului, O.N.U si Agentia pentru Drepturi Fundamentale a UE 3. Aceste doua calitati nu sunt functii publice”

Precizarile sunt partiale si nu raspund problemelor ridicate, aspect absolut surprinzator pentru un judecator constitutional:

–      Conform art.144 din Constitutie, si functiile private fac obiectul incompatibilitii, nu doar cele publice, vizate exclusiv in precizarea doamnei Motoc

–      Caracterul remunerat sau neremunerat este irelevant pentru stabilirea incompatibilitatii. Daca doamna Motoc ar fi consilierul personal neremunerat al presedintelui Basescu, ar functiona in continuare argumentul remunerarii pentru stabilirea compatibilitatii?

–      Exceptia acceptata de Constitutie, functie didactica din invatamantul juridic superior, este unica si explicita si nu se aplica functiilor ocupate de doamna Iulia Motoc.