FACIAS a depus plangere penala impotriva ministrului Sanatatii

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus astazi, 19.04.2011, o plangere penala impotriva ministrului Sanatatii, Cseke Attila, la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in vederea cercetarii pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu contra intereselor publice.

De asemenea, FACIAS s-a adresat Guvernului cu o plangere prealabila pentru anularea HG 345/2011, prin care s-a dispus desfiintarea unui numar de 67 de unitati sanitare aflate in administrarea autoritatilor publice locale.

Propunerea de desfiintare a unitatilor sanitare ar fi trebuit sa provina de la autoritatile locale (institutia prefectului sau consiliul judetean), pentru fiecare judet in parte, iar mai apoi trebuia avizata de Ministerul Sanatatii. Numai dupa indeplinirea acestor etape prealabile obligatorii Guvernul putea emite hotararea de desfiintare sau schimbare a destinatiei unitatilor sanitare.

In notele de fundamentare ale  Hotararilor Guvernului  – 212/2011 si 345/2011 – nu se analizeaza impactul pe care desfiintarea unitatilor sanitare prevazute l-ar avea asupra comunitatilor locale. Acest fapt a condus la aparitia unor disfunctionalitati majore, de tipul celei de la spitalul din localitatea Tutova (Spitalul de Boli Cronice „Dr. I.T. Nicolaescu“ Tutova) – singurul cu acea specialitate din zona sau de Centrul de Sanatate Baneasa –  ai carui pacienti au fost transferati la mai bine de 400 de kilometri distanta, asta pentru a nu pomeni de pacientii “uitati” prin spitale sau mutati cu ambulante nedotate sau supraaglomerate.

De asemnea, impunerea destinatiei de camin pentru persoane varstnice pentru toate locatiile desfiintate incalca principiul autonomiei locale. Fiecarei administratii locale ar fi trebuit sa i se acorde timpul necesar pentru a face un studiu la nivel local si pentru a identifica nevoile concrete ale cetatenilor – cresa, gradinita, scoala ori camin. Aceste studii sau, de ce nu, referendumuri locale, ar fi trebuit atasate la propunerea de desfiintare a unitatii sanitare.

Neluarea in consideratie a consecintelor concrete sociale, a starii infrastructurii rutiere, precum si a dotarilor si personalului existente la nivelul statiilor de ambulanta a determinat ca o intitiativa necesara de eficientizare a sistemului de asistenta sanitara sa se transforme intr-un haos la nivel local.

FACIAS solicita cercetarea penala a ministrului Sanatatii Cseke Attila si anularea HG 345/2011, precum si revenirea la situatia anterioara adoptarii acesteia.

Documentele aferente:

1. Plangerea penala impotriva ministrului Sanatatii, adresata Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

2. Plangerea prealabila adresata Prim – ministrului, pentru anularea HG 345/2011.