FACIAS a depus la Parchetul General plangerea penala impotriva europarlamentarilor UDMR

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a inaintat astazi, 7 iunie 2011, o plangere penala impotriva europarlamentarilor Sogor Csaba, Tokes Laszlo si Iuliu Winkler, pentru savarsirea infractiunilor de actiuni impotriva ordinii constitutionale si complot, prevazute si pedepsite de Codul penal.

Reprezentanta Tinutului Secuiesc s-a deschis la Bruxelles – in cadrul Casei Regiunilor Maghiare – in data de 31 mai a.c., ca urmare a unei initiative sustinute de cei 3 europarlamentari ai UDMR.

Potrivit practicii la nivelul Uniunii Europene, unitati teritorial-administrative recunoscute, din statele membre, pot sa isi deschida birouri de reprezentare la Bruxelles, in vederea promovarii intereselor la nivel european.

Avand in vedere faptul ca ”Tinutul Secuiesc” – care ar cuprinde judetele Harghita, Covasna si Mures – nu este recunoscut de autoritatile administrative romane, fiind o grupare artificiala si fara sustinere la nivel local, devine evident caracterul ilegal si neconstitutional al unei astfel de initiative.

Mai mult decat atat, aceasta ”reprezentanta” a fost deschisa in cadrul Casei regiunilor maghiare, cu sprijinul financiar al guvernului maghiar, in prezenta vice-premierului si a ambasadorului Ungariei. Prin urmare, criteriul principal al constituirii a fost unul etnic, nu unul economic, asa cum au sustinut Sogor Csaba, Tokes Laszlo si Iuliu Winkler.

Urmare imediata si directa a lipsei de reactie a autoritatilor romane, in data de 4 iunie a.c., la Miercurea Ciuc a avut loc o ”procesiune comemorativa”, fata de semnarea la 4 iunie 1920 a Tratatului de la Trianon – manifestare in cadrul careia s-a scandat ”Tinutul secuiesc nu e România”.

FACIAS solicita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa ia masurile care se impun pentru cercetarea penala si tragerea la raspundere a celor ce se fac vinovati. Avand in vedere calitatea de europarlamentar roman al numitilor Sogor Csaba, Tokes Laszlo si Iuliu Winkler, FACIAS solicita demararea formalitatilor pentru ridicarea imunitatii europarlamentare a acestora.

Continutul plangerii penale, inregistrata sub nr. 9382 la Parchetul de pe langa ICCJ, poate fi vizualizat aici.