FACIAS a depus la CSM o plangere impotriva Parchetului de pe langa ICCJ

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus astazi, 6 august, la Consiliul Superior al Magistraturii o sesizare impotriva Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru nesolutionarea celor peste 12.000 de plangeri depuse de cetatenii romani care semnalau fraudele comise la alegerile prezidentiale din 2009.

In sesizarea realizata, FACIAS solicita CSM sa verifice motivele pentru care Parchetul a trecut cu vederea si a tergiversat solutionarea miilor de plangeri privind frauda electorala semnalata la acea vreme de toate partidele politice, presa si analisti politici, sustinuta de numeroase probe si sute de exemple.

Printre “aberatiile” de frauda electorala, intens mediatizate, s-au aflat atunci CNP-uri ale unor persoane care urmau sa se nasca sau persoane decedate care s-au prezentat la vot. Potrivit estimarilor, in total, au existat peste 80.000 de voturi suspecte de frauda.

Plangerea depusa de FACIAS la CSM apare in contextul in care, spre deosebire de anul 2009, astazi procurorii din Romania dovedesc o preocupare autentica, solida si imediata, pentru procesul electoral, confiscand listele electorale in baza unor suspiciuni mult mai putin documentate decat in 2009.

In opinia FACIAS, aceste incalcari grave ale legii ar fi trebuit cercetate si solutionate conform legislatiei in vigoare. In acest sens, FACIAS a cerut direct Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu cateva zile in urma, sa analizeze plangerile depuse, dar si alte aspecte care vizau nereguli referitoare la procesul electoral de la alegerile prezidentiale, cerere pe care Parchetul a refuzat sa o inregistreze. Mai mult, reprezentantii Parchetului au considerat ca nu pot retine cererea FACIAS deoarece aceasta nu este de competenta acestei institutii.

FACIAS a adus si acest fapt la cunostinta CSM cu precizarea ca, acest nou refuz de indeplinire a atributiilor date de lege in sarcina Parchetului reprezinta, in acelasi timp, si o incalcare a Legii 554/2004, a art.39 din Regulamentul de Ordine Interioara a parchetelor care prevede in sarcina Biroului de relatii cu publicul si audiente obligatia de a inregistra prin intermediul procurorului de serviciu, sesizarile penale, precum si celelalte plangeri, cereri, sesizari si memorii ale cetatenilor, depuse de acestia direct la parchet”, precum si a principiilor generale de functionare potrivit carora Parchetul trebuie sa asigure legalitatea si protejarea cetatenilor impotriva faptelor cu potential caracter infractional.

FACIAS asteapta din partea CSM clarificari si masuri in conformitate cu legea.