FACIAS a depus joi acțiunea împotriva instituțiilor responsabile pentru lipsa de implicare în despăgubirea românilor prejudiciați de Volkswagen

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus joi, 6 octombrie, la ora 10.00 la Tribunalul București acțiunea împotriva instituțiilor publice care nu au luat măsuri pentru recuperarea prejudiciului cauzat de acțiunile Grupului Volkswagen prin instalarea softurilor care au manipulat testele de stabilire a emisiilor poluante.

FACIAS a dat în judecată în fața instanței de contencios administrativ statul român prin Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritatea pentru protecția Consumatorilor, Registrul Auto Român și Ministerul Finanțelor Publice.

Inițiativa a venit ca urmare a lipsei de reacție și a răspunsurilor contradictorii primite de FACIAS de la instituțiile cu atribuții în această speță.

Statul are obligația de a repara prejudiciile cauzate oricărei persoane prin încălcarea de autoritățile statale a drepturilor recunoscute prin Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau protocoalele sale adiționale la care România este parte.

Așadar, acest demers este menit să facă dreptate oamenilor care au achiziționat un bun neconform, cetățenilor care inspiră zilnic aerul poluat din marile orașe și, nu în ultimul rând, chiar statului care a încasat o taxă de timbru mai mică.

În perioada următoare FACIAS va informa opinia publică cu privire la evoluția acestei acțiuni.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *