FACIAS a dat in judecata Guvernul pentru incalcarea legii finantelor publice

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus astazi, 17 octombrie 2011, o plangere penala adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva primului ministru, Emil Boc si al ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu pentru incalcarea termenului pana la care cei doi reprezentanti al Guvernului ar fi trebuit sa trimita la Parlament proiectul bugetului de stat pentru anul 2012.

Conform Legii Finantelor Publice, cei doi reprezentanti ai Guvernului aveau obligatia de a trimite Parlamentului, spre adoptare, proiectul legilor bugetului pana, cel mai tarziu, la 15 octombrie. Prin aceasta, cei doi membri ai Guvernului au savarsit infractiunea de neglijenta in serviciu, fapta prevazuta de art. 249 Cod Penal.

Aceasta incalcare a legii reprezinta “o tulburare insemnata a bunului mers al economiei nationale cu consecinte deosebit de grave asupra intregii societati”, dupa cum se arata in plangerea depusa astazi de FACIAS la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Mai mult, infractiunea comisa de reprezentantii Guvernului este de natura sa produca intarzieri in lant ale activitatii institutiilor publice cu atributiuni in domeniu si o executie bugetara defectuoasa. De asemenea, aceasta intarziere afecteaza derularea activitatii ordonatorilor de credite, inaintarea spre finantare a proiectelor europene si blocarea celor in derulare.

Guvernul nu se afla insa la prima incalcare a legii, in acest sens. Bugetul pe anul 2011 a fost depus de Guvernul Boc, la Parlament, in 7 decembrie 2010 si adoptat, in sedinta comuna a celor doua Camere, abia in data de 22 decembrie.

Continutul plangerii penale, inregistrata cu nr. 17676/17.10.2011 la Parchetul de pe langa ICCJ, poate fi vizualizat aici