FACIAS a câștigat un nou proces pentru Viorica Vișan – femeia care a executat 10 ANI de închisoare pentru o crimă pe care n-a comis-o

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a câștigat la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru Viorica Vișan, un nou proces deschis de Casa Județeană de Pensii Prahova împotriva Vioricăi Vișan.

Pe 15 martie 2017, FACIAS a obtinut în instanță dreptul la pensie al femeii care a executat pe nedrept 10 ani de închisoare.  Potrivit deciziei Curții de Apel Ploiești, la calculul pensiei Vioricăi Vișan urma a fi avută în vedere, ca vechime în muncă, și perioada în care ea s-a aflat în detenție ca urmare a unei grave erori judiciare.

Chinul femeii însă nu s-a încheiat. Deşi a comis un abuz imposibil de reparat, statul a continuat să îi nege femeii dreptul la pensie.

În luna aprilie 2017,  Casa Județeană de Pensii Prahova și Casa Locală de Pensii Câmpina au formulat o cerere de revizuire, o cale extraordinară de atac împotriva hotărârii definitive date de către Curtea de Apel Ploiești.

La termenul din data de 16.05.2017 de la Înalta Curte de Casație și Justiție
avocații FACIAS au ridicat excepția inadmisibilității acțiunii formulate de către Casa Județeană de Pensii Prahova și au pus concluzii de respingere a cererii de revizuire a deciziei nr. 601/15.03.2017.

Înalta Curte de Casație și Justiție a reconfirmat dreptul Vioricai Visan la o pensie decentă, în raport cu perioada de timp lucrată.

Viorica Vișan a fost condamnată la 16 de închisoare pentru o crimă pe care n-a comis-o. După ce a executat 10 ani de pedeapsă, Viorica Vișan a fost achitată, statul român recunoscând că în cazul ei a fost vorba de o gravă eroare judiciară. Viorica Vișan a ieșit din închisoare în anul 2004, iar de atunci trăiește dintr-o indemnizație socială de numai 400 de lei, asta după ce Casa de Pensii a refuzat să îi ia în calcul, ca vechime în muncă, perioada petrecută în detenție (21.10.1994 – 08.10.2004).

FACIAS va continua demersurile legale pentru repararea abuzului făcut Vioricăi Vișan și tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați de această enormă eroare judiciară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *