Evolutia juridica a campaniei de revizuire a Constitutiei

Legea 189/1999 privind initiativa legislativa cetateneasca constituie cadrul legal al acestei actiuni. Procedura nu este simpla. Ea prevede constituirea unui comitet de initiativa format din 10 persoane si, ulterior, obtinerea acordului Consiliului legislativ.
Propunerea legislativa a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei Partea I nr. 713/10.X.2011, s-a inceput o actiune de informare si, in prezent, se desfasoara campania propriu-zisa de strangere a semnaturilor. Aceasta este etapa cea mai importanta, deoarece e necesar ca 500.000 de cetateni sa adere prin semnatura lor la campanie. Prin urmare, fara implicarea directa a populatiei, aceasta idee ramane doar un proiect.

Dupa strangerea celor 500.000 de semnaturi din cel putin jumatate dintre judetele tarii, cu cel putin 20.000 de semnaturi in fiecare din aceste judete, listele de sustinatori vor trebui atestate de catre fiecare primarie in parte.

Apoi, urmeaza Parlamentul, unde va fi depusa propunerea legislativa, insotita de expunerea de motive si de originalele listelor de sustinatori. Iar in final, initiativa legislativa a cetatenilor va fi verificata de catre Curtea Constitutionala si legiferata de Parlament.