Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Discriminarea este un fenomen foarte intalnit ce se manifesta de-a lungul timpului, acesta constand intr-o varietate foarte mare de actiuni ce sunt comise atat de catre persoanele de rand cat si de institutiile statului. Desi lumea a evoluat si s-a civilizat foarte mult in decursul ultimelor zeci de ani, acesta este inca un subiect sensibil ce implica etnia, religia, rasa, nationalitatea, categoria sociala, limba, handicapul, orientarea sexuala si asa mai departe.

Prin definitie discriminarea este o acțiune care presupune un tratament diferit, nedrept față de persoane din cauza apartenenței lor la un anumit grup social. Există mai multe forme de comportamente discriminatorii, dar toate au in comun faptul că implică o anumită formă de excludere sau de respingere. Acest fenomen poate fi incadrat in abuzul colectiv deoarece, tarile democratice au o multitudine de legi cu privire la acest fenomen, insa in ciuda acestului lucru, discriminarea este foarte des intalnita desi s-au format mai multe programe cu privire la combaterea acestui lucru.

Un exemplu actual si foarte complex pentru a il dezbate este insasi pandemia in care ne aflam ce a dus la o serie de discriminari in masa produse de institutiile statului. Cel mai recent il constituie campania de vaccinare, ce desi este o actiune ce se presupune a fi la libera alegere, noile masuri adoptate ingradesc drepturile cetateanului ce alege sa nu se vaccineze.

Pe baza inaugurarii campaniei de vaccinare s-au creat doua tabere: provaccinistii si antivaccinistii, cei din urma fiind discriminati prin ingradirea libertatii ca si indivizi si prin reducerea dreptului la munca. De asemenea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr 166/7.III.2014, Republicari este publicata Ordonanta Guvernului Nr. 137/2000* privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare**, in capitolul I intitulat principii si definitii, Art. 1, sunt enuntate urmatoarele: (2) Principiul egalitatii intre cetateni, al excluderii privilegiilor si discriminarii sunt garantate in special in exercitarea urmatoarelor drepturi:

d) drepturile civile, in special:
(i) dreptul la libera circulatie si la alegerea resedintei
(viii) dreptul la libertatea de opinie si de exprimare

e)drepturile economice, sociale si culturale, in special:
(i) dreptul la munca
Toate cele enumerate mai sus, in Ordonanta Guvernului, sunt incalcate de catre actiunile puse in practica in momentul de fata de catre reprezentantii statului.

Pentru a imi exprima mai bine punctul de vedere si motivul pentru care am ales acest subiect de dezbatut, voi realiza acest eseu pe doua planuri, unul din ele constand in opinia celor discriminati iar cel de-al doilea constand in masurile luate de stat si motivul pentru care acestea au fost adoptate.

Cetateanul roman este constient ca statul a adoptat o multitudine de masuri impotriva virusului Covid 19, insa majoritatea ingradesc libertatea cetateanului, si prin prisma faptului ca in Constitutia Romaniei nu se precizeaza nimic cu privire la masurile luate impotriva nevaccinatilor, aceasta este o forma de abuz ce afecteaza mai bine de jumatate din populatia tarii. Desi masurile sunt adoptate în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, rata vaccinarii e destul de mica, si anume, in mediul rural 22.52% vaccinati, in cel urban 38.30%, iar in municipii 40.11%.

De asemenea, faptul ca in anumite universitati din tara, pentru a putea participa la cursuri si la seminarii este obligatorie posedarea certificatului verde, ingradeste dreptul la educatie, si posibilitatea nevaccinatilor de a urma studiile superioare, lucru ce este contradictoriu cu cele precizate in carta drepturilor fundamentale a uniunii europene ce priveste Libertatile, avem dreptul la educatie iar in articolul 14 sunt citate urmatoarele: (1) Orice persoană are dreptul la educație, precum și la accesul la formare profesională și formare continuă. De asemenea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr 166/7.III.2014, Republicari este publicata Ordonanta Guvernului Nr. 137/2000* privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare**, in capitolul I intitulat principii si definitii, Art. 1, sunt enuntate urmatoarele: (2) Principiul egalitatii intre cetateni, al excluderii privilegiilor si discriminarii sunt garantate in special in exercitarea urmatoarelor drepturi: (v) dreptul la educatie si la pregatirea profesionala.

Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate astfel in Art. 41 intitulat ,,Munca si protectia sociala a muncii”, unde sunt citate urmatoarele:

(1)Dreptul la munca nu poate fi ingradit.Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.

Astfel, in urma noilor masuri adoptate, o mare parte a populatiei, isi poate pierde locul de munca din cauza faptului ca nu sunt dispusi sa isi administreze vaccinul. Desi unii aleg sa nu se vaccineze, sunt si persoane cu grave probleme de sanatate ce nu pot face acest lucru, dar, in consecinta sufera de aceleasi urmari. Ca urmare a pierderii locului de munca avem in vizor si scaderea bunastarii familiei, si un viitor precar in ceea ce priveste copiii, si anume lipsa accesului la educatie si absolvirea studiilor.

Un alt exemplu de discriminare pe care as dori sa il ilustrez pentru dumneavoastra este cel prin care cazarea si serviciile unui hotel le sunt disponibile doar vaccinatilor, lucrul acesta constand astfel intr-un tratament diferit intre indivizi, deci prin urmare caracterizandu-se ca fiind o forma de discriminare. Desi pentru aceasta masura s-a adoptat o lege, aceasta incalca drepturile si libertatile cetatenesti si este cararcterizata ca si un abuz la adresa individului.

In ceea ce priveste dreptul la libera circulatie, si acesta este incalcat odata cu aparitia certificatului verde, deoarece doar persoanele ce il poseda au posibilitatea de a calatori, indiferent daca motivul este in interes de afeceri sau insasi pentru un simplu concediu sau o vacanta.

In ceea ce priveste motivul pentru care Statul adopta aceste masuri avem in vedere oprirea raspandirii virusului, si aplicarea unor reguli ce ne vor ajuta sa iesim din pandemie. Insa chiar daca reprezentantii statului au cele mai bune intentii, acestia ingadesc libertatea cetateanului si drepturile acestuia, in cele din urma aceasta fiind tot o forma de discriminare.

De catre stat se doresc bunastarea, dreptul la sanatate si la viata ale cetateanului, insa regulile adoptate nu sunt totusi cele mai benefice in ceea ce priveste libertatea acestuia, multe dintre ele fiind insa incalcate. Reprezentantii statului, pentru a incuraja campania de vaccinare au hotarat sa ofere o recompensa in bani celor ce aleg sa isi obtina certificatul verde, deci ne putem da seama ca motivele acestora sunt pentru a stopa raspandirea virusului COVID.

Ca si solutionare a actualei probleme grave in care ne aflam, as avea in vedere renuntarea la anumite restrictii ce ingradesc libertatea cetateanului. Spre exemplu, in loc de interzicerea totala a liberei circulatii, ori accesul la aceasta doar persoanelor ce poseda cetrificatul verde, as inlocui-o cu posibilitatea de a circula si pe baza testelor covid. Cetatenii nevaccinati sunt de acord cu majoritatea masurilor adoptate, acestia fiind constienti ca sunt vizate nu doar bunastarea tarii, dar a tuturor tarilor ce trec prin aceasta grava pandemie.

In concluzie, masurile luate in scopul de a ne proteja de actuala pandemie in care ne aflam, desi sunt inspre binele cetatenilor, le ingradesc drepturile si libertatile, astfel, putem identifica aceste actiuni ca fiind un abuz colectiv ce afecteaza indivizii si bunastarea acestora.

 

Autor: A. I.

Facultatea de Administratie si Management Public

© 2022 — FACIAS Toate drepturile sunt rezervate.