Dezbateri privind proiectul de lege in domeniul sanatatii

Astazi, 12 ianuarie 2012, la initiativa Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) si a Aliantei pentru Sanatate din Romania (APSR), a avut loc o dezbatere referitoare la noul proiect de lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar din Romania.

La eveniment au fost invitati reprezentanti ai organizatiilor nonguvernamentale, decidenti politici, avocati specializati si, nu in ultimul rand, destinatarii legii – medici si pacienti. Printre cei care au participat la discutii s-au aflat: deputatul Damian Florea, vicepresedintele Aliantei pentru Sanatate din Romania si presedinte Patronatului Farmacistilor din Romania – Ioana Cacovean, presedintele Sindicatelor Spitalelor CFR – Denisa Popovici, directorul executiv FACIAS – Oana Florea. De asemenea, la dezbatere au mai fost prezenti si Cristian Hotoboc – presedinte Alianta pentru Sanatate din Romania, Vasile Barbu – secretar general Alianta pentru Sanatate din Romania si presedinte al Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, Anca Surugiu – director executiv Alianta pentru Sanatate din Romania, Mariuca Ivan – vicepresedinte Alianta pentru Sanatate din Romania si director general Fundatia Crucea Alb Galbena si Vasile Radulescu – avocat.

Toti participantii, dincolo de observatiile aduse, au fost de acord ca acest proiect de lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar din Romania nu ar trebui sa ajunga la Parlament spre adoptare. Mai mult, acest act normativ in forma propusa nu acopera toate domeniile care tin de actul medical. In acest sens,  Oana Florea, director executiv FACIAS a facut urmatoarele precizari: “In acest act normativ nu sunt reglementate aspecte importante precum necesitatea existentei laboratoarelor in farmacii, malpraxisul, modalitatea de acoperire a tratamentului bolile cronice care necesita cheltuieli extrem de mari, pe care bolnavii nu le pot acoperi.”

De asemenea, din discutiile purtate a reiesit ideea ca o reforma in domeniul sanatatii este absolut necesara, insa aceasta trebuie facuta cu responsabilitate, prin norme clare si precise, de catre specialisti (experti ai ministerului, medici si membri ai societatii civile) pe baza unui studiu de impact, si nu de catre o comisie prezidentiala.

“Dorim ca legea sa aiba o perioada de dezbatere neimpusa printr-un termen arbitrar si sa fie lasata in dezbatere pana cand se vor clarifica toate aspectele, astfel incat la redactarea fiecarui articol sa se aiba in vedere si cum se va aplica fiecare dintre acestea. Legea trebuie pornita de la baza, de la nevoile reale ale pacientilor, de la posibilitatile furnizorilor de a putea asigura servicii de calitate si de la posibilitatile de finantare a sistemului de sanatate. Cu cat legea iese intr-o forma mai buna, cu atat timpul de implementare va fi mai scurt si va raspunde nevoilor reale ale societatii, de un sistem de sanatate viabil, durabil si eficient.” a subliniat in cadrul dezbaterii Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor.

In ceea ce priveste termenul pana la care proiectul de lege privind organizarea si functionarea sistemului sanitar din Romania se afla in dezbatere publica, Cristian Hotoboc – presedintele Aliantei pentru Sanatate din Romania a spus: “Am cerut presedintelui sa lase legea in dezbatere atat vreme cat este nevoie, nu doar o luna. Alianta pentru Sanatate din Romania va initia conferinte de presa incepand de saptamana viitoare in zile diferite, in care va prezenta aspecte pozitive si negative pe fiecare capitol in parte. Ca prima observatie, este ca asiguratorii privati sa-si constituie propriile retele de furnizori de retele medicale, acest lucru fiind antinconcurential si aberant pentru ca isi vor deconta ei lor serviciile medicale. Asiguratorii privati vor trebui sa incheie contracte cu toti furnizorii de servicii medicale care respceta anumite norme” .

In concluziile intalnirii, reprezentantul FACIAS Oana Florea a declarat: FACIAS se opune categoric ca acest proiect sa ajunga pe masa Parlamentului, deoarece nu sunt respectate normele de tehnica legislativa. De asemenea, asistenta medicala nu este bugetara, ci reprezinta contributii private, astfel incat aceste sume trebuie sa revina in totalitate actului medical. Statul trebuie sa contribuie si el in mod corespunzator pentru a acoperi diferenta necesara satisfacerii nevoilor populatiei”.