Dezbatere – Povesti adevarate ale romanilor repatriati si ale refugiatilor din Siria

Povestile de viata ale romanilor repatriati din Siria si ale refugiatilor sirieni, dramele pe care  le-au trait si problemele cu care se confrunta aici, in Romania au facut obiectul dezbaterii organizate astazi, 27 iunie de Platforma Civica si Comunitatea “Siria Libera” din Romania.

Intalnirea a fost o invitatie la dialog, implicare si comunicare pentru identificarea unor masuri concertate din partea autoritatilor si a societatii civile, care sa raspunda la nevoile si problemele conationalilor nostri.

La eveniment au fost prezenti reprezentati din partea Forumului Român pentru Refugiati si Emigranti, Ministerului Educatiei, Asociatiei Ambasadorilor si Diplomatilor de cariera din Romania, membri ai Comunitatii Siria Libera si familii de romani repatriate. In acelasi timp, in ciuda apelului facut de organizatori la autoritatile abilitate sa ia masuri in aceasta problema, precum Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Consular, Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Oficiul Roman pentru Imigrari, aceste institutii nu au onorat invitatia de a participa la dezbateri pe aceasta tema.

In prezent, potrivit datelor facute publice de Ministerul Afacerilor Externe, peste 14.000 de romani se afla, in continuare, in mijlocul violentelor din Siria. Conform relatarilor romanilor intorsi in tara, sunt persoane care sufera din cauza lipsei hranei, a apei potabile sau a electricitatii, a caror viata este permanent in pericol. Iar lipsa modalitatilor de comunicare ii impiedica sa ceara ajutorul ambasadei.

Sunt insa si romani care au reusit sa se repatrieze cu ajutorul Ambasadei Romaniei din Siria. Insa chiar daca si-au salvat viata, in Romania nimeni nu le intinde o mana de ajutor. Fara acte, bani sau locuinta, cu traumele momentelor carora au reusit sa le faca fata, romanii odata ajunsi in tara nu au nici un sprijin din partea autoritatilor. In acelasi timp, ei sustin necesitatea luarii unor masuri care sa ofere fiecarui roman posibilitatea unei extrageri rapide din zona de conflict.

In aceeasi situatie disperata se afla si cetatenii sirieni care au reusit sa ajunga in Romania. Potrivit marturiilor celor prezenti la dezbatere, prea putini ajung sa beneficieze in Romania de statutul de refugiat.

In sprijinul acestor persoane, in perioada care urmeaza, Platforma Civica si Comunitatea “Siria Liber?” din Romania vor aduce la cunostinta autoritatilor toate problemele si posibilele solutii identificate.