Despagubiri blocate inutil

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atentia asupra ineficientei hotararii Guvernului, din 13 martie 2012 referitoare la suspendarea, pe o perioada de sase luni, a emiterii titlurilor de despagubire in cazul imobilelor nationalizate. Masura insa, nu numai ca nu rezolva problema celor 130.000 de romani care asteapta de ani de zile sa li se faca dreptate, ci le incalca acestora dreptul la o justa si grabnica despagubire.

In momentul actual, dispozitiile OUG 62/2010, care suspendau pentru o perioada de 2 ani acordarea de despagubiri banesti detinatorilor de titluri de despagubire emise de Comisia Centrala de Emitere a Despagubirilor, se afla inca, in vigoare. Desi aceasta ordonanta de urgenta incalca grav dreptul fostilor proprietari de a fi despagubiti, Guvernul, in loc sa corecteze acest neajuns, semnalat de altfel si de instanta europeana a drepturilor omului, a luat o noua decizie care extinde sfera de suspendare si asupra titlurilor de conversie deja emise.

Astfel, conform proiectului de act normativ adoptat zilele trecute de Guvern, romanilor care nu si-au primit inapoi imobilele confiscate de regimul comunist, li se suspenda, in plus, si conversia in numerar a despagubirilor, precum si evaluarea imobilelor pentru care trebuie acordate despagubiri.

Potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), aceasta masura a fost luata avand in vedere epuizarea participatiei statului, prin Ministerul Finantelor Publice, la Fondul Proprietatea. In acest mod, Fondul Proprietatea ramane indisponibil in absenta oricarui alt plan de rezerva care sa prevada rezolvarea situatiei dosarelor inca nesolutionate.

Astfel, Executivul restrange posibilitatea cetatenilor de a tranzactiona actiunile detinute la Fondul Proprietatea si de a solicita conversia titlurilor de despagubire in actiuni. Totodata, se blocheaza orice proces de evaluare a despagubirilor care trebuie platite de stat, lipsind astfel ANRP si Comisia Centrala de Emitere a Despagubirilor de obiectul principal de activitate. Emiterea OUG 62/2010 a avut ca si consecinta diminuarea activitatii ANRP, in schimb, nu exista informatii potrivit carora ar fi existat personal disponibilizat. Raportul de audit vorbeste de la sine de ineficienta si fraudele comise de aceasta autoritate, dar nu rezolva problema cetatenilor platitori de taxe si impozite care asteapta ca aceasta institutie sa functioneze in conditiile legii.

Pentru toate acestea, FACIAS apreciaza ca masurile dispuse incalca dispozitiile hotararii pilot pronuntata de c?tre Curtea Europena a Drepturilor Omului impotriva Romaniei in 2010, data ca urmare a avalansei de procese impotriva statului roman. CEDO a acordat atunci Romaniei un termen de 1 an si 6 luni, care expira in aprilie 2012, pentru a clarifica atat cadrul legislativ, cat si masurile concrete de acordare a despagubirilor pentru imobilele nationalizate in perioada comunista. Insa, in loc sa clarifice cadrul legislativ si sa accelereze acordarea de despagubiri prin ANRP, Guvernul suspenda acum, aproape in totalitate, activitatea acestei autoritati.

“In aceste conditii, cetatenii care asteapta de ani de zile o justa justa despagubire pentru prejudiul suferit in urma actiunilor statului roman sunt, in prezent, persoane varstnice, bolnave carora aceasta masura nu le face decat o alta nedreptate si este foarte posibil ca doar mostenitorii acestora sa se mai poata bucura de despagubiri.” a spus Oana Florea, director executiv FACIAS.