Demersuri ilegale ale Garzii Financiare Mures impotriva fermierilor

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) considera ca demersurile intreprinse de Garda Financiara Sectia Judeteana Mures, prin care subventiile acordate pentru laptele comercializat intre anii 2008-2009 sunt incluse in baza de impozitare T.V.A., se plaseaza inafara cadrului prevazut de legislatia in vigoare.

Astfel, FACIAS atrage atentia asupra normelor si dispozitiilor legale conform carora sprijinul acordat producatorilor agricoli pentru terenurile agricole cultivate, subventiile acordate producatorilor agricoli din sectorul animalier pentru cresterea productiei de carne si a efectivelor de animale, subventiile acordate pentru efectuarea de investitii proprii si orice alte subventii care nu sunt legate de pretul de livrare al bunurilor si tarifele pentru prestarea de servicii nu sunt incluse in baza de impozitare T.V.A.

Garda Financiara – Sectia Judeteana Mures

In aceste conditii, avand in vedere considerentele de mai sus, apreciem ca punctul de vedere al Garzii Financiare este neintemeiat, intrucat nefiind intrunite cele doua conditii cumulative stipulate in art. 18.(1) din normele metodologice ale codului fiscal, subventia de care a beneficiat societatea producatoare de lapte nu este legata direct de pretul bunurilor livrate si/sau al serviciilor prestate, astfel devenind aplicabil art. 18.(2) din normele metodologice ale codului fiscal care exclude aceasta subventie de la baza de impozitare.

Recomandarea FACIAS catre fermierii care desfasoara activitati de crestere a bovinelor de lapte (cod CAEN 0141) este sa conteste procesele verbale, deoarece acestea sunt, conform legislatiei in vigoare, abuzive.