Demersul FACIAS pentru aplicarea deciziei CEDO pentru Romania

La sfarsitul lunii iunie 2012, reprezentantii Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statutului (FACIAS) s-au intalnit cu presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, George Baesu.

Cu aceasta ocazie, FACIAS a adus la cunostinta conducerii ANRP problemele juridice si sociale cu care se confrunta chiriasii din casele nationalizate.  Conform datelor prezentate de FACIAS, in prezent, exista aproximativ 2 milioane de persoane care ar urma sa fie evacuate fortat ca urmare a retrocedarii in natura a locuintelor.

FACIAS a propus o serie de modificari de ordin legislativ in masura sa puna in aplicare solutii reale pentru rezolvarea acestor probleme. Printre acestea se numara:

  • suspendarea evacuarilor pana la identificarea modului in care bunul a intrat in proprietatea statului si a eventualitatii acordarii de despagubiri de catre Romania, anterior anului 1989, in urma tratatelor bilaterale;
  • initierea de catre Procurorul General a unui recurs in interesul legii prin care sa se asigure o aplicare coerenta a Legii 1/2009;
  • obtinerea de lichiditati financiare care ar avea ca destinatie despagubirile in urma vanzarii terenurilor aferente imobilelor;
  • intocmirea de catre Ministerul de Externe a unei liste care sa contina proprietatile pentru care au fost platite despagubiri de catre Romania, in perioada 1965-1975, in urma acordurilor bilaterale. Aceasta lista ar trebui pusa la dispozitia instantelor pentru a se evita o dubla despagubire;
  • verificarea de catre Curtea de Conturi a fondurilor stranse in urma vanzarii imobilelor in baza Legii 112/1995 (aproximativ 7 miliarde de dolari) si destinatia acestora.

Ca urmare a demersului FACIAS, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a raspuns cererii FACIAS prin adresa nr. RG/31430/33972/19.07.2012 cu urmatoarele precizari:

“Analizand adresa dvs continand propuneri de modificare a legislatiei romane din domeniul restituirii proprietatilor ca urmare a hotararii pilot pronuntata de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, dorim sa va adresam multumirea pentru propunerile formulate, mentionandu-va totodata ca acestea, impreuna cu toate celelalte propuneri venite din partea societatii civile, au fost centralizate si urmeaza a fi analizate de Comitetul Interministerial privind procesul de reformare a legislatiei si procedurilor din domeniul restituirii proprietatilor.

Precizam faptul ca prin adresa nr.574/GB/10.07.2012, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a solicitat Primului Ministru al Romaniei domnul Victor Ponta, desemnarea noilor membri ai Comitetului Interministerial pentru ca acesta sa-si poata relua lucrarile.”