Sanctiunea primita de Traian Basescu din partea CNCD la Curtea de Apel

UPDATE 21.02.2012 – Curtea de Apel Bucuresti a amânat judecarea contestatiei FACIAS la decizia CNCD de a-l sanctiona cu avertisment pe presedintele Basescu. Astazi, la primul termen al procesului, instanta a cerut reprezentantului FACIAS ca pana la termenul urmator al procesului, stabilit pentru 15 mai, sa faca dovada ca a fost imputernicit sa reprezinte organizatia in acest proces.

Curtea de Apel Bucuresti va judeca maine, 21 februarie 2012, recursul formulat de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) si pe cel al presedintelui Traian Basescu impotriva sanctiunii primite de acesta, in octombrie 2011, din partea Consiliului National pentru Combatarea Discriminarii (CNCD).

Masura a venit ca urmare a plangerii formulate de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care sesiza caracterul discriminatoriu al declaratiilor facute de Presedintele Romaniei, Traian Basescu in cadrul unei emisiuni televizate.

Referindu-se la monarhie, seful statului a facut atunci urmatoarea afirmatie: „80% din români sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca îl schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?“. CNCD a calificat aceasta declaratie ca fiind un fapt de discriminare, sanctiunea decisa fiind avertismentul.

Nemultumit de aceasta decizie, presedintele Traian Basescu a atacat hotararea CNCD, iar FACIAS a formulat, la randul sau, recurs pe considerentul ca sanctiunea este prea blanda, avand in vedere faptul ca, presedintele nu este la prima afirmatie de acest gen.

Vezi comunicatul de presa CNCD referitor la deciziile Colegiului director din data de 17.10.2011

Comunicatul FACIAS octombrie 2011

http://facias.org/?p=645