Curtea de Apel judeca maine contestatia la sanctiunea primita de Traian Basescu din partea CNCD

Curtea de Apel Bucuresti va judeca maine, 15 mai 2012, contestatia formulata de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) impotriva hotararii din octombrie 2011 a Consiliului National pentru Combatarea Discriminarii (CNCD) prin care presedintele Traian Basescu era sanctionat  numai cu avertisment pentru declaratiile sale.

Masura a venit ca urmare a plangerii formulate de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), care sesiza caracterul discriminatoriu al declaratiilor facute de Presedintele Romaniei, Traian Basescu in cadrul unei emisiuni televizate.

Referindu-se la monarhie, seful statului a facut atunci urmatoarea afirmatie: „80% din români sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca îl schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?“. CNCD a calificat aceasta declaratie ca fiind un fapt de discriminare, sanctiunea decisa fiind avertismentul, una prea blanda in opinia FACIAS avand in vedere faptul ca, presedintele nu era la prima afirmatie de acest gen.