Curtea de Apel Bucuresti se va pronunta pe 22 mai asupra vinovatiei presedintelui Basescu in cazul “handicapatul dinastic””

Curtea de Apel Bucuresti a ramas marti in pronuntare pentru data de 22 mai 2012 in dosarul in care Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) solicita anularea avertismentului dat de Consiliului National pentru Combatarea Discriminarii (CNCD) presedintelui Traian Basescu, in legatura cu afirmatiile acestuia referitoare la “urmasii cu dizabilitati” ai unui monarh, si amendarea administrativa a sefului statului.

Contestatia FACIAS impotriva hotararii CNCD, din octombrie 2011, in cazul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, a fost dezbatuta marti, 15 mai de catre Curtea de Apel Bucuresti. Instanta urmeaza sa ia zilele urmatoare o decizie in acest caz.

In urma unei plangeri formulate de FACIAS, in 17 octombrie 2011, presedintele Traian Basescu a fost sanctionat cu avertisment de CNCD in cazul declara?iilor facute intr-o emisiune televizata referitoare la “urmasii cu dizabilita?i” ai unui monarh. Referindu-se la monarhie, seful statului a facut atunci urmatoarea afirmatie: „80% din români sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca îl schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?“. CNCD a calificat aceasta declaratie ca fiind un fapt de discriminare, sanctiunea decisa fiind avertismentul, una prea blanda in opinia FACIAS avand in vedere faptul ca, presedintele nu era la prima afirmatie de acest gen.