Curtea De Apel a hotarat ca Traian Basescu nu trebuie amendat pentru declaratiile discriminatorii. FACIAS va ataca cu recurs decizia

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) va ataca cu recurs decizia Curtii de Apel Bucuresti, care a respins ca neintemeiata cererea FACIAS de anulare a avertismentului dat de Consiliul National pentru Combatarea Discriminarii (CNCD) presedintelui Traian Basescu si de schimbare a acestei sanctiuni cu amenda administrativa. Seful statului a primit atunci avertisment din partea CNCD pentru afirma?iile discriminatorii referitoare la “urmasii cu dizabilitati” ai unui monarh.

In luna septembrie 2011, FACIAS a sesizat CNCD cu privire la caracterul discriminatoriu al declaratiilor facute de Presedintele Romaniei, Traian Basescu in cadrul unei emisiuni televizate. Referindu-se la monarhie, seful statului a facut atunci urmatoarea afirmatie: „80% din români sunt convins ca vor sa isi aleaga seful de stat. Bun, rau, dar stiu ca îl schimba. Ce te faci cu unul care e pe viata si mai lasa si mostenitori? Daca iese vreunul cu dizabilitati, ce te faci? Ramai cu el sef de stat?“.

CNCD a calificat spusele ca fiind un fapt de discriminare, sanctiunea decisa fiind avertismentul. In continuare, in opinia FACIAS, aceasta masura este prea blanda avand in vedere faptul ca presedintele nu era la prima afirmatie de acest gen, fiind recidivist.