Conferinta „Aspecte privind aplicarea noilor coduri penale si civile”

Cele doua comisii juridice ale Parlamentului, in parteneriat cu Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), Ministerul Justitiei, Asociatia magistratilor din Romania, Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Uniunea Juristilor din Romania au organizat in zilele de 14-15 aprilie Conferinta „Aspecte privind aplicarea noilor coduri penale si civile”. Evenimentul a avut loc la Palatul Parlamentului si a reunit judecatori, procurori, avocati, membri ai legislativului si reprezentanti ai societatii civile.

Conferinta „Aspecte privind aplicarea noilor coduri penale si civile”

Principalele probleme aduse in discutie au vizat metodele speciale de supraveghere si cercetare, cu accent deosebit asupra interceptarilor, aspectele privind aplicarea Codului penal in materia infractiunilor de coruptie si aspectele privind aplicarea in practica a noului Cod de procedura penala.

Cu aceasta ocazie, decanul Baroului Bucuresti, avocatul Ilie Iordachescu, a atras atentia asupra inadvertentelor prezente in noile texte de lege si a recunoscut ca graba cu care s-a trecut la aplicarea acestora nu a tinut cont de multe dintre aspecte: „Imi pare rau ca am participat la unele din sedintele pe articole ale Codului de procedura penala in Comisia juridica a Senatului, dar ca in orice sedinta ne-am grabit fara sa observam consecintele nefaste pentru aplicarea Codurilor.

Conferinta „Aspecte privind aplicarea noilor coduri penale si civile”

Una dintre problemele intens dezbatute s-a referit la interceptari si la calitatea acestora in dosare. Judecatoarea Viorica Costiniu, presedintele de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania, s-a aratat de parere ca interceptarile nu ar trebui sa aiba un rol definitoriu in dosar: „Este adevarat ca, de cele mai multe ori, probele care sunt cele mai invocate ca fiind importante in decelarea cauzei sunt aceste interceptari. Ele ar trebui sa fie coroborate cu celelalte probatorii, pentru ca nu sunt o regina a probelor. Practic ar trebui sa aiba aceeasi valoare ca si celelalte probatorii”.

Punctul de vedere al presedintelui AMR a fost impartasit si de avocatul Ion Cazacu: „Pentru a evita toate aceste discutii legate in special de modalitatea in care se fac aceste interceptari si mai ales cum se redau ele, as scoate aceste inregistrari dintre mijloacele de probatoriu”.

Conferinta „Aspecte privind aplicarea noilor coduri penale si civile”

O alta problema amplu discutata a fost termenul de redactare al hotararilor. In discutie a fost adus cazul Nicoletei Eremia, vaduva generalul Eremia, care a primit hotararea dupa aproape 500 de zile de la pronuntare, fapt care a dus la respingerea cazului sau la CEDO pentru lipsa documentelor. Masura discutata si unanim acceptata a fost impunerea unor sanctiuni reale pentru cei care se fac vinovati si introducerea raspunderii patrimoniale si administrative pentru sefii in a caror subordine apar derapajele.

Concluzia generala a reiterat necesitatea revizuirii noilor coduri penale si civile, procedura ce ar trebui sa urmeze unor ample consultari de specialitate si avandu-se in vedere principiile de egalitate, echitate si responsabilitate ale justitiei.