Comunicat de presa – FACIAS a acționat în instanță statul român pentru nerecuperarea Tezaurului României  

 

detaliul-uluitor-despre-tezaurul-romaniei-cea-mai-puternica-tara-din-europa-implicata-in-disparitia-286853

În anul în care se împlinesc 100 de ani de la înstrăinarea Tezaurului României, FACIAS a depus, la Secția Contencios Administrativ a Tribunalului București, o acțiune împotriva statului român, reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând instanței obligarea acestuia la recuperarea integrala a tezaurului României, cu stabilirea unui termen rezonabil pentru executarea obligației de a face.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului continuă acțiunile împotriva Statului Român pentru recuperarea Tezaurului României transferat în Rusia, în anul 1916.

De parcă ar fi vorba de interesul vreunui privat și nu de interesul național, de Patrimoniul Cultural, de dreptatea istorică, instituțiile statului își pasează responsabilitatea, neasumându-și reprezentarea în fata instanței și, implicit, datoria de onoare care ne-ar reda Tezaurul înapoi. În prezent, această răspundere morală este plimbată prin tot felul de comisii.

Conform informațiilor apărute în presă, la nivel guvernamental s-a constituit Comisia mixtă Româno-Rusă dar aceasta nu are nicio atribuție decizională, fiind formată din istorici, profesori, care au un rol de negociere, și nu unul decizional. Amintim că această comisie s-a întrunit în 2016, după o pauză de 10 ani.

 

Apreciem că, prin lipsa oricăror demersuri sau inițiative de recuperare a valorilor înstrăinate, statul român îi prejudiciază pe toți cetățenii români.

În cadrul procesului inițiat de FACIAS, atitudinea procesuală adoptată de către reprezentanții statului român este neclară. Mai întâi au avut o atitudine defensivă: negând și contestând dreptul invocat de către FACIAS. Ulterior au avut o atitudine ofensivă, ridicând o serie de excepţii de natură să paralizeze cererea și să ducă la închiderea dosarului – fără o analiză pe fond a cauzei.

În concluzie, în cadrul acțiunii, instituțiile Statul Român nu își asumă nicio responsabilitate.

Inedit este faptul că deși FACIAS încearcă prin acest demers să readucă Tezaurul României în proprietatea statului român, fără să urmărească vreun interes propriu sau beneficiu patrimonial, Judecătoria Sectorului 1 a pus în vederea FACIAS  să achite taxa judiciară de timbru în valoare de 144.003.605 lei, calculată la valoarea Tezaurului estimat la 3,2 mld euro, chiar dacă finalitatea procesuală o reprezintă îmbogățirea patrimonială a Statului Român.

 

FACIAS consideră că este bine ca cetățenii să fie informați cu privire la evoluția acestei acțiuni atat de necesare și legitime, care vizează recuperarea unui inestimabil patrimoniu național cultural și istoric.

 

Biroul de presă

FACIAS

2 thoughts on “Comunicat de presa – FACIAS a acționat în instanță statul român pentru nerecuperarea Tezaurului României  

  1. Marius Reply

    Faceţi o campanie pentru a strange taxa judiciara de timbru. Sigur vor fi mult mai multi cei ce vor plati, comparativ cu statuia privata a lui Brancusi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *