COMUNICAT DE PRESĂ 11.09.2012 Monica Macovei ar putea fi condamnată penal pe modelul Adrian Năstase

 

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului  (FACIAS) a depus la DNA o plângere penală împotriva Monicăi Macovei pentru fapte de corupție și trafic de influență.

În anul 2005, când fiica sa era ministru al justiției, mama Monicăi Macovei a obținut un imobil naționalizat după ce președintele Secției Civile de la ICCJ a mutat în mod nejustificat dosarul cauzei de la un complet la altul, exact în momentul pronunțării deciziei pe fond. Abuzul judiciar a fost ulterior confirmat ca atare de Consiliul Superior al Magistraturii și Înalta Curte de Casație și Justiție

Rezultatul acestor demersuri a fost păstrarea, fără temei legal, în proprietatea părinților Monicăi Macovei a imobilului din str. Ioanid nr. 3.

FACIAS consideră că raționamentul logico-juridic din dosarul în care Adrian Năstase a fost condamnat definitiv și irevocabil la 2 ani de închisoare cu executare este aplicabil și în cazul Monicăi Macovei. Atunci Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că „este de neconceput că mai multe persoane să acționeze concertat în beneficiul alteia, cu care nu se află în relații apropiate, intime sau de prietenie, fără știrea acesteia, persoană care nici nu va afla vreodată despre binele care i s-a făcut cu forța”.

Asumând acest raționament, “este de neconceput” ca Monica Macovei să nu se fi implicat în trecerea ilegală a dosarului părinților săi de la un complet de judecată la altul, în vederea obținerii unui verdict favorabil. Cu atât mai mult cu cât judecătorul Dănuț Costinoiu și grefierul de la Secția civilă a ICCJ nu aveau niciun interes personal în speță.

În consecință, FACIAS a solicitat DNA începerea cercetărilor cu privire la comiterea infracțiunilor prevăzute și pedepsite de art. 13 și art. 61 alin. (1) din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție și art. 312 „Traficul de influență” din Codul Penal.

                                           

                                            

Biroul de presă FACIAS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *