Copiii bolnavi de leucemie, lăsați de stat fără tratament. FACIAS cere Ministerului Sănătății să ia măsuri urgente

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat Ministerului Sănătății să ia de urgență măsuri în privința crizei medicamentelor pentru copiii bolnavi de leucemie din spitalele românești.

De peste o lună copiii bolnavi de leucemie și părinții acestora se confruntă cu o situație dramatică: în spitale nu mai există medicamentele vitale pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.

Aflați într-o situațe disperată, mulți părinți au fost nevoiți să procure singuri aceste medicamente de bază, aprobate prin Programul Național de Oncologie din alte țări din Uniunea Europeană, la niște costuri foarte mari. Doar că nu toți părinții puși în această situație beneficiază de resursele financiare necesare unui astfel de demers, ceea ce face ca, viața micuților bolnavi de cancer fie permanent pusă în pericol.

Cu toate acestea, până în prezent, Ministerul Sănătății  nu a oferit nici o soluție la această situație asta deși statul este obligat să le asigure tratamentul necesar și este direct răspunzător pentru viața copiilor.

În acest context FACIAS a solicitat ministrului sănătății, Florian Bodoc, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Agenției Naționale a Medicamentului, informații despre demersurile concrete întreprinse în vederea deblocării de urgență a acestei situații.

Fundația  Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a cerut ministerului Sănătății să precizeze dacă în vederea deblocării acestei situații, a luat în calcul emiterea unei autorizații temporare privind furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale și pentru alți distribuitori autorizați de către ANMDM – conform art. 2din Ordinul nr. 85/ 2013

FACIAS subliniază că, prin lipsa de implicare, statul roman încalcă în mod flagrant dreptul la viață și dreptul la integritatea fizică și psihică a persoanei, cât și Drepturile Copilului, reglementate de Convenția Națională a Drepturilor Copilului, adoptată de către Adunarea Generala a Națiunilor Unite.

În lipsa tratamentului necesar, statul român condamnă la moarte acești copii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *