COMUNICAT DE PRESĂ – 08.03.2017

 

FACIAS a solicitat Parchetului inițierea unei anchete în legătură cu adoptarea Hotărârii Guvernului Cioloș pentru achiziția “Corvetelor Multifuncționale”

 

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului  (FACIAS) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în legătură cu posibila săvârșire a infracțiunii de abuz în serviciu de către Guvernul Cioloș prin adoptarea H.G. nr. 906/2016 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurilor specifice aferente programului strategic de înzestrare “Corvetă multifuncțională“.

Este vorba despre actul normativ adoptat la data de 22.12.2016, care stabilește și aprobă procedurile prin care Ministerul Apărării Naționale urmeaza să încheie un contract cu Damen Shipyards Group având ca scop dotarea  României cu patru nave militare multifuncționale. Costul întregului program ce ar urma să se deruleze pe o perioadă de șapte ani este de 1,6 miliarde de euro.

În sesizarea depusă la Parchetul General, FACIAS semnalează faptul că Guvernul Cioloș a inițiat respectiva achiziție prin atribuire directă către firma olandeză, încălcând astfel prevederile art 51. alin 2 din OUG 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii.

Astfel, reprezentanții Guvernului Cioloș au adoptat această hotărâre fără să țină cont de ordonanța de urgență privind atribuirea anumitor contracte de achiziţii publice în domeniile apărării şi securităţii care menționează clar că, atunci când valoarea contractului este egală sau mai mare cu echivalentul în lei a 100.000.000 de euro, autoritatea contractantă are obligația de a solicita aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru inițierea procedurii de atribuire urmând ca, în 15 zile de la primirea acestei solicitări, Parlamentul să se pronunțe în acest sens. În acest caz, Guvernul Cioloș a adoptat H.G. nr. 906/2016 fără  acest aviz.

Pentru asigurarea respectării cadrului legislativ și pentru evitarea oricăror suspiciuni asupra echității, corectitudinii și a transparenței în activitatea guvernamentală, FACIAS a solicitat astfel Parchetului de pe lângă ICCJ să dispună începerea cercetărilor în acest caz care vizează posibile acțiuni de abuz în serviciu.

Considerând că neregulile mai sus menționate pot aduce un prejudiciu tuturor românilor, FACIAS apreciază că o astfel de anchetă privind condițiile în care a fost adoptată H.G. 906/2016 și implicit tragerea la răspundere a celor care se fac vinovați sunt demersuri absolut obligatorii din partea instituțiilor responsabile.

 

BIROUL DE PRESĂ  FACIAS

 

1 thought on “COMUNICAT DE PRESĂ – 08.03.2017

  1. Don buni Reply

    Un demers meritoriu. Exista insa si un aspect mai subtil al acestei potlogariim cel legat de Art. 1 pct 2 (2) “Se aprobă încheierea de către Ministerul Apărării Naționale de acorduri/contracte interguvernamentale pentru echipamentele, munițiile și serviciile necesare dotării corvetelor prevăzute la alin. (1),” . OUG 58/2015 emisa de guvernul Ciolos a scos contractele “guvern la guvern” de sub incidenta Legii offsetului. Aplicat la acest contract acestea reprezinta cca 50 % ( 800 milioane eur) din valoarea contractului. Articolul de mai sus fiind menit a aproba in mod specific acest tip de contract care dezavantajeaza statul roman. Aceasta modalitate de contractare nu are corespondent in toate tarile EU unde offsetul reprezinta o preocupare majora a guvernelor nationale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *