Comasarea alegerilor – neconstitutionala

Curtea Constitutionala a decis astazi ca Legea privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale in 2012 este neconstitutionala.

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) saluta decizia judecatorilor curtii si o apreciaza ca fiind un prim pas spre calea unei democratii autentice.

Referitor la aceasta decizie, directorul executiv al FACIAS Oana Florea a declarat: “La presiunea societatii civile, inclusiv a celor care au manifestat public, Curtea Constitutionala a luat o decizie in acord cu normele statului de drept si cu spiritul legii fundamentale”.

Curtea Constitutionala s-a intors astfel, la misiunea sa, aceea de unica autoritate de jurisdictie independenta fa?a de orice alta institutie publica si garant al suprematiei Constitutiei.

Organizarea separata a alegerilor locale de cele parlamentare este in masura sa descurajeze frauda electorala si sa sustina transparenta finantarii campaniilor electorale. Alegerile comasate ar fi constituit un precedent periculos pentru un stat democratic, precum Romania si ar fi incalcat “in mod flagrant” principiile directoare instituite prin Codul bunelor practici in materie electorala.

Prin aceasta hotarare, Romania incepe sa se intoarca la normalitate.