Casele nationalizate raman inca o problema nerezolvata in Romania

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atentia asupra problemei inca nerezolvate care ii priveste atat pe chiriasii, cat si fostii proprietari din imobilele preluate in mod abuziv in perioada 6 Martie 1945 – 22 Decembrie 1989 de regimul comunist.

Despagubiri acordate ilegal, proprietari cu acte in regula nedreptatiti, o aplicare discriminatorie si neunitara a normelor in vigoare au dus la situatia in care 26.200 de proprietari si urmasi ai proprietarilor au beneficiat de plata unei sume totale de 6 miliarde de lei, in timp ce aproximativ 1.000 de dosare au primit 7 miliarde de lei.

Avand in vedere semnele de intrebare legate de modul de prioritizare a rezolvarii dosarelor de la A.N.R.P., FACIAS a solicitat in repetate randuri autoritatilor publice transparentizarea modului in care sunt solutionate dosarele aflate in atentia acestei institutii. Exista, in continuare, multe persoane care se adreseaza  FACIAS si reclama faptul ca proprietarii de drept au asteptat mai mult de zece ani sa fie despagubiti si, in momentul in care s-au saturat sa mai astepte si au vandut drepturile litigioase unor firme sau persoane specializate pe astfel de operatiuni, dosarul se rezolva a doua zi si se acordau despagubirile.

Problema este cu atat mai grava cu cat, potrivit datelor statistice puse la dispozitie de Guvern, doar un sfert dintre beneficiarii retrocedarilor sunt din Romania. Acest lucru a provocat un export de capital in valoare de 3 miliarde de euro, de 3 ori mai mult decat valoarea compensatiilor primite de catre beneficiarii din Romania.

Potrivit estimarilor, pentru a rezolva problema caselor nationalizate ar mai fi necesare circa 8,7 – 9 miliarde euro.

Lipsa fondurilor ar putea fi insa rezolvata daca statul ar recupera despagubirile acordate in mod ilegal de la asa-numitii “samsari imobiliari” sau de la persoanele care au pagubit cu sute de milioane de euro statul si persoanele indreptatite sa-si ceara drepturile.

In acest sens, FACIAS propune constituirea unui fond special ca destinatie a sumele recuperate, care ar urma sa serveasca ca baza exclusiv pentru despagubirea persoanelor indreptatite.

FACIAS s-a implicat activ si a aparat drepturile romanilor din casele nationalizate, luptand totodata impotriva abuzurilor suportate de acesti oameni.

Primul pas a fost procesul castigat impotriva Guvernului Boc – cel care s-a opus timp de mai bine de un an adoptarii normelor metodologice de punere in aplicare a Legii 1/2009 privind protectia chiriasilor din casele nationalizate, initiatiata de profesorul Dan Voiculescu, cea care urma sa trateze situatia in beneficiul ambelor parti.

Au urmat zeci de initiative, semnale de alarma, consultari, dezbateri si actiuni in instanta pentru ca dupa mai bine de 6 ani problema caselor nationalizate sa nu fie nici astazi rezolvata.